Een hele avond smullen

Avondvullend programma van kleine vegetarische gerechten

Het marktmenu

Eten wat de markt schaft

 


foto's: Hannie van Blitterswijk

Links naar andere smakelijke pagina's

Lekkere boodschappen

 

 

Herfst- en winterrecepten
Geroosterde Wintergroenten
Aardperensoep
Pompoensoep
Borsjt met Piroshka
Zuurkool met "Goulash" Pastinaken
Selderij met kaassaus
Boekweitrisotto
Rode koolsalade
Boerenlasagne
Marokkaans stoofpotje
Tibetaanse gerstesoep
Maarten 't Hartschotel

Lenterecepten
Lentestamppotje met raapstelen
Lentetaartjes

 

Zomerrecepten
Watermeloensalade
Courgettesoep van Anneke
Pastasalade van het zomerfeest
Aubergine uit de oven
Minestronesoep


Recepten voor het hele jaar
Tortilla Espagñol
Sandwiches van Ann
Linzensoep
Aardappelschotel uit Harsault
Shahi panir
Lasagne met spinazie
Tiramisu
Muffins

Verpletter(en)de aardappeltjes


Geroosterde Wintergroenten

Tussen alle kerstdiners en oudejaarshappen heb je wel eens zin in een eenvoudige doch voedzame maaltijd. En dan ook nog van seizoensgroente van eigen bodem! Dus het milieu heeft ook een beetje feest. Neem bv

1 winterwortel
1 pastinaak
1 prei
schijf pompoen
plak selderijknol
handje spruitjes
5 sjalotjes of 1 a 2 uien
4 (of meer?) teentjes knoflook
tijm
peper, zout
olijfolie

Maak alle groente schoon en snijd ze in middelgrote stukken behalve de teentjes knoflook, die blijven heel en houden hun jasje aan. Hussel alles met de olie en kruiden door elkaar in een ovenschaal en dek die af met een deksel of folie. Zet de schaal een uurtje in de oven bij 180-200 graden en schep tussendoor een paar keer om. Prik in de groente om te kijken of ze gaar zijn. Genoeg voor twee personen als hoofdgerecht met wat salade ( winterpostelein?) en voor hongerlappen een stukje brood. Voor vier als bijgerecht bij een rijst- of pastaschotel.

Eet de knoflook ook op, die is heerlijk zacht van smaak.

Zit er toevallig een venkelknol in je groentepakket dan kan die er ook in en zoete patat (bataat) in plaats van pompoen is ook lekker. Mocht er onverhoopt koolraap in je groentepakket zitten, dan is dit de gelegenheid om daar een stukje van te gebruiken. Het maakt allemaal niet zoveel uit, zolang het maar redelijk stevige groenten zijn. Denk wel aan verschillende smaken: zoet en bitter en aromatisch.


Aardperensoep

Een heerlijke cremesoep met een aparte verfijnde smaak!

Voor 4 personen

1 kg aardperen

2 veg. bouilonblokjes

ongeveer 3/4 liter water

1 of 2 teentjes (gerookte) knoflook*

2 dl slagroom of soyacuisine

versgemalen witte peper

paar druppels truffelolie

Schil de aardperen en snijd ze in plakjes. Kook ze in het water tot ze zacht zijn. Pureer in de blender, met de staafmixer of de groentezeef. Doe er de bouillonblokjes bij, knijp de knoflook door de pers erbij, doe er de room bij en de peper. Laat goed warm worden. Doe er tot slot een paar druppels truffelolie bij.

 

 

 

*gerookte knoflook kun je op de Noordermarkt kopen


POMPOENSOEP

Voor 4 personen

1 kilo pompoen

2 uien

2 tenen knoflook

2 groentebouillontabletten

gemberpoeder, kruidnagel, piment, kerrie, peper

wat zonnebloem of andere olie.

Haal de pitten en vezels uit de pompoen en snijd hem in stukjes. Een oranje onbespoten pompoen hoeft niet geschild. Heb je een andere, schil hem dan ook.

Je kunt ook de pompoen met schil en al in stukken snijden, pitten en verzels er uit, en in een afgedekte schaal in de over (200 graden) gaar laten worden dat duur wel 1 a 1,5 uur. Je schept de pompoen dan uit de schil.

Snij de uien en knoflook fijn en bak ze zachtjes in de olie. Doe er na een tijdje de pompoen bij en de specerijen. Als de pompoen ook een beetje aangebakken is, water en bouillontabletten erbij. Zo'n drie kwartier laten koken (snelkookpan is handig als je haast hebt) en eventueel pureren met een blender (dan wordt het een mooie gebonden soep). Proeven of er nog zout bij moet. Voor feestelijke gelegenheden een lepeltje creme fraiche er in (of soyacuisine, verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel).

 


Borsjt (Russische bietensoep)

Voor 4 personen

Een stuk of 6 bieten (kleintje of halve apart houden, fijn raspen en met wat azijn en evt suiker apart zetten)

1 selderijknol
2 winterwortels
1 ui
3 teentjes knoflook
1/4 (groene) kool
zonnebloemolie
bouillonblokjes
peper (evt. zout)
Zure room of soyacuisine
(verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel)

Bieten, selderijknol, wortel en ui schillen en in blokjes snijden en met fijngesneden knoflook in de olie aanbakken. Water (circa 2 liter) en bouillonblokken erbij, laten koken tot de groenten zacht zijn (20 minuten) Alles in de blender pureren. Kool in fijne reepjes snijden en 5 a 10 minuten meekoken in de gepureerde soep. Peper (en zout) erbij. Geraspte biet-azijn-(suiker)- mengsel goed uitknijpen en sap bij de soep doen. Serveren met schepje zure room of soyacuisine (verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel).


Daarbij is heel authentiek:


Piroska (Russische gevulde broodjes)

150 g meel (wit of gezeefd volkoren)

1 ei

niet te kleine scheut (olijf) olie

1/3 zakje droge gist

zout

Maak van bovenstaande ingredienten een soepel brooddeegje, laat een uurtje rijzen onder een vochtige doek op een warme plaats.

Maak ondertussen een vulling:


Zuurkoolvulling:

1 1/2 ons (gekruide) zuurkool

1 ons Hutenkase of (room)kwark

Meng de zuurkool met de kaas. Als de zuurkool niet gekruid is, wat kummel, cayennepeper en gemengde (provencaalse) kruiden toevoegen)

Of


Champignonvulling

1 1/2 ons champignons in kleine stukjes snijden en in olie met een teentje knoflook bakken. Peper en zout. Twee oude boterhammen verkruimelen en er door roeren en dan twee lepels zure room.

Of



Foto: Marieke Grosjean

Kaasvulling

1 1/2 ons feta, verkruimeld, 1 ons huttenkase of kwark en wat peper; samen prakken


De Piroska's in elkaar draaien:

Brooddeeg dun uitrollen. Cirkels van een centimeter of tien uitsteken, lepel vulling erop, randje natmaken met water en dubbelvouwen (halve maan dus) met vork aandrukken (ribbelrandje). Nog een half uurtje laten rijzen. Evt nog met geklopt ei betrijken voor een fraaie glans en in een redelijk hete oven (gasoven met 8 standen stand 5/6) gaar bakken (kwartier, 20 minuten )

Warm serveren bij de borsjt.


Een andere ook al Oosteuropese, of eigenlijk meer Middeneuropese maaltijd en nog veganistisch ook, is zuurkool met goulash

Zuurkool( 4 personen)

1 pond zuurkool
scheut olijfolie
1 ui
2 teentjes knoflook
2 dl pils
kummel, laurieblad, peper

Ui en knoflook in de olijfolie bakken, zuurkool ook even laten meebakken, bier erbij en de kruiden. 20 minuten zachtjes laten stoven

Eet het met:


"Goulash"(4 personen)

1 pot Seitan (verkrijgbaar in de natuurvoedingswinkel)

2 uien

(olijf)olie

3 teentjes knoflook

1 a 2 paprika's

3 ons ontvelde tomaten/ blik gepelde tomaten/desnoods blikje tomatenpuree

kummel, oregano,thijm, paprikapoeder, peper (zout)

Ui en knof fijnsnijden en in de olie aanbakken. Seitan uit laten lekken (vocht bewaren) en fijnsnijden, even meebakken. Kruiden erbij, tomaten, paprika, vocht van de seitan erbij, zonodig nog wat water met tamari erbij. Samen stoven tot het goed is (een kwartiertje)

Zuurkool en goulash serveren met b.v. gekookte cous-cous (Als vervanging van de kledderige knodels uit midden europa), maar zilvervliesrijst kan ook.


Pastinaken in romige kruidensaus

Pastinaken in plakjes snijden en stoven in klont roomboter met een teentje knoflook en peper. Flinke scheut Soyacuisine (of room) toevoegen en warm laten worden. Vers groen kruid erbij;bijv. verse koriander, maar het zal best ook met peterselie lukken.

 


Groenselderij met blauwe kaassaus (2 tot 3 personen)

  Een struik groen- of bleekselderij schoonmaken, in stukjes snijden en gaar koken. In een pannetje een bekertje creme fraiche, stukje blauwe kaas in blokjes en wat (zwarte) peper opwarmen tot de kaas gesmolten is; goed doorkloppen. Over de bleekselderij gieten.


Boekweitrisotto met paddenstoelen

Een ui en een teentje knoflook in wat olie goudgeel fruiten,boekweit even meebakken, bouillon (van een vegetarisch blokje) toevoegen en gaar laten worden (op het einde een plaatje eronder)Paddenstoelen in wat boter bakken en met wat thijm er door roeren.

Rode koolsalade ( 6 tot 8 personen)


Een rode kool heel fijn schaven (dat kan met de kaasschaaf).10 vijgen in hele kleine stukjes snijden. Twee appels grof raspen. (olijf)olie, azijn of citoensap, peper en zout door elkaar kloppen en door de salade mengen. (half)uurtje laten intrekken.

Tibetaanse gerstesoep ( 4 personen)

Dit recept is gebaseerd op een recept van de site van Hare Krishna.

Ik zou de lunch verzorgen voor een workshop van mijn yogalerares. Die workshop had als onderwerp De vijf Tibetanen, een serie van vijf oefeningen die energie geven en positief op het hormoonstelsel werken. Ik wilde dus iets Tibetaans maken en ik vond dit recept.

Helaas was ik dat weekend ziek en kon ik de soep niet maken. Ik heb de soep later tijdens de yogaweek in Boda gemaakt.

Ik heb het oorspronkelijke recept wat aangepast, er is eigenlijk halfgeslepen gort voor nodig, die hoeft niet geweekt en is sneller gaar dan gerst. Die gort kon ik niet krijgen, dus heb ik de geweekte gerst apart gekookt en daarna toegevoegd. Bovendien vond ik de groente een uur meekoken wel wat te lang.
Roomboter is essentieel in deze soep.
De Tibetanen zullen vast yakboter gebruiken, maar zelfs in Artis hebben ze geen yaks meer. Olie geeft een heel andere resultaat; juist de boter geeft de gouden glans en de hemelse geur.

2 lepels roomboter
100g gerst (natuurvoedingswinkel)
1, 5 liter water
150 g champignons in stukjes
1 prei in dunne halve ringetjes
(ander groente kan ook)
1 lepel shoyu of kleine lepel tamari
versgemalen zwarte peper

Week de gerst een nacht in ruim koud water. Kook de gerst ¾ tot 1 uur. Het kan geen kwaad dat al van te voren te doen, de gerst kan dan nog wat nagaren. Als je de gerst kort van te voren kookt, proef dan even of hij gaar genoeg is.

Smelt de roomboter en bak de groente zachtjes. Voeg de gerst en het water toe en laat samen nog een minuut of 20 zachtjes koken. Voeg op het laatst de shoyu/tamari en de peper toe.

“There will be a golden sheen on the surface and the heavenly smell will waft across the Himalayas.” aldus het oorspronkelijke recept.

In inderdaad, het ruikt heerlijk en het smaakt ook geweldig!


Maarten ’t Hartschotel

In Trouw stond laatst een interview met Maarten ’t Hart naar aanleiding van zijn nieuwste boek: Het dovemansoren-dieet. ’t Hart heeft vele dieten onderzocht en een eigen (gezond) dieet bedacht. Ook geeft hij in het interview een recept prijs. Zijn omschrijving was wat summier, dus ik geef hier mijn interpretatie. Het is een simpele maaltijd, maar zeker met een lekkere goudrenet er door wel erg lekker. Het is eigenlijk een soort gedeconstueerde vegetarische hete bliksem.

 voor 2 personen:

Klein lepeltje olijfolie

5 middelgrote aardappelen, geschild en in dunne plakjes gesneden

1 grote goudrenet, geschild, in dunne schijfjes

1 grote uien in ringen

peper

Beetje geraspte kaas ( veganisten laten dat weg)

1 ½ dl melk of soyamelk of ½ soyacuisine ½ water

Vet een ovenschaal dun in met olie

Leg de helft van de plakjes aardappel in de schaal. Leg er de schijfjes appel op en dan de ringen ui (of andersom), maal er wat peper over, leg er de rest van de aardappelplakjes op. Strooi er een beetje geraspte kaas over en giet er dan de melk over. Dek de schaal af met een deksel of alufolie en zet een minuut of 20 in een warme oven, ongeveer 180-200 graden C. Haal het deksel er af en prik eens in de aardappelen als ze bijna gaar zijn mag het deksel er af blijven. Dan nog 5-10 minuten een beetje bruin laten worden.

Salade erbij.


Lentestamppotje


Al wordt er overal geschaatst, de lente zit in de lucht! De kortste dag ligt al weer en paar weken achter ons en op de biologische markt vond ik raapstelen.
Ik had nog wat rucola liggen die nodig op moest en wat verse uitjes. Dat moest een fris stamppotje worden.
Onderweg naar huis bedacht ik dit recept dat precies zo smaakte als ik me had voorgesteld.

Voor 2 personen.

600 g licht kruimige aardappels (bv Raja’s), geschild en in stukken

1 bosje raapstelen, schoongemaakt en in stukjes gesneden

klein handje rucola, fijngesneden

2 lente-uitjes, in ringetjes

paar blaadjes basilicum, in stukjes gescheurd

6 tot 10 kerstomaatjes of 2 grotere tomaten, in stukjes gesneden

1 teen knoflook door de knoflookpers

1,5 dl melk (kleine koffiemok)

4 stukjes zongedroogde tomaat in stukjes geknipt en een paar uur geweekt in twee eetlepels lekkere olijfolie

peper en zout

scheutje tamari (zoute soyasaus)

2 eetlepels versgerapte Parmezaanse kaas

1 eetlepel versgeraspte Pecorino

Kook de aardappelen gaar en giet ze af. Doe er de melk, gedroogde tomaatjes met de olie, knoflook, peper en tamari bij. Laat de melk net aan de kook komen, draai het gas uit en stamp alles met een (puree)stamper tot een lekkere, stevige puree. Roer er de kaas door zodat die smelt. Schep de fijngesneden raapstelen, rucola, uitjes, baslicum en tomaten door. Laar de groente iets slinken (zet er evt. een laag pitje onder aan). Proef of er nog zout bij moet.

Serveer eventueel met een gepocheerd (of zachtgekookt) eitje.

Als voorgerecht

Met een gepocheerd kwarteleitje of klein (henne-)eitje per persoon in een klein mooi opgemaakt bergje-met-kuiltje op een leuk bord (heel klein of juist heel groot) kun je van deze hoeveelheid een grappig voorgerecht voor 6 tot 8 personen maken. Schaaf er dan nog wat krullen kaas over en garneer met wat extra tomaat. Op een heel groot bord kun je er nog wat olijfolie met basilicum omheen druppelen of wat met olie verdunde pesto. Ergens een blaadje basilicum staat misschien ook leuk. Als je het niet kunt laten, kun je er ook nog wat geroosterde pijnboompitten over strooien.

10-01-2009


Lentetaartjes (12 stuks)

In een muffinvorm voor 12 normale muffins

Deze taartjes maakte ik voor een lente-verjaardagsfeestje van een vriendin. Niet twaalf, maar 33, een heel blad vol.

Spinazie en dille smaken naar lente, vind ik. Het deeg komt uit Claudia Rodens kookboek De Joodse keuken. Het is eigenlijk bestemd voor vleespasteitjes omdat gelovige Joden geen vlees en zuivel in een maaltijd mogen eten. Dus voor vleespasteitjes mogen zij geen deeg met boter gebruiken. Ik vind het een heel prettig deeg. Makkelijk te maken en makkelijk te verwerken. En olie is gezonder dan boter.

Deeg:

250 g gram bloem

90 ml warm water

90 ml olie (zonnebloemolie, evt vermengd met en deel olijfolie)

1/3 theelepel zout

 

Vulling:

1/3 pak diepvriesspinazie (grof, en niet a la crème)

½ bos dille

½ bosje platte peterselie

½ bakje ricotta (of hüttenkäse)

75 g geraspte (oude geiten) kaas; (of pecorino, parmezaan, oude Goudse, wat je lekker vindt)

Peper, zout, nootmuskaat

2 eieren

50 g macadamianoten

Deeg:

Kluts het warme water met de olie in een grote kom met een vork door elkaar. Zeef de bloem met het zout er in porties bij en roer met de vork. Als het met de vork niet meer gaat, ga je kneden. Voeg nog niet alle bloem toe. Kneed en voel hoe het deeg is. Het moet aanvoelen als je oorlelletje. (schrijft Claudia Roden en dat kun je gemakkelijk voelen, probeer het maar) Voeg zoveel bloem bij als daarvoor nodig is.

Als je het deeg niet gelijk gebruikt, bewaar het dan afgedekt op kamertemperatuur. Bv op het aanrecht met de kom er omgekeerd boven op. Niet in de koelkast en niet te lang wachten.

Vulling:

Ontdooi de spinazie in een scheutje olie op het gas en laat wat gaarder worden. Als het klaar is, even uit laten lekken. Hak de noten grof (mijn staafmixer heeft een notenhakmes plus bakje; daarin is het in 2 seconden klaar) Snijd en/of knip de dille en peterselie fijn. Kluts de eieren. Meng alle ingrediënten voor de vulling.

De taartjes maken:

Vet de muffinvormpjes in met olie.

Pak een stukje deeg ter grote van een grote pingpongbal. Wellicht heet dat formaat tegenwoordig golfbal. Ik elk geval ongeveer 1/12 van het deeg. Druk het in je handen plat en rek het uit totdat het groot genoeg is om een vormpje te bekleden. Je kunt het in het vormpje ook nog wat verder uitdrukken, zodat het goed bedekt is. Vul de taartjes met de vulling.

Bak in een minuut of 20 bij ongeveer 180 graden gaar. Het deeg moet gaar en lichtbruin zijn.

Wip de taartjes uit de vorm (bv met een stomp mes). Serveer ze warm, lauw of koud. Maar wel vers.


Imam Bayldi (dat betekent: de Imam viel flauw): Een auberginegerecht uit de oven

Voor vier personen:

2 aubergines
2 uien
3 teentjes knoflook
1 blikje tomaten in blokjes
peper en zout,
beetje cayennepeper
oregano
platte peterselie
olijfolie

Verwijder het kroontje van de aubergines en snijd ze horizontaal doormidden. Maak in de lengterichting drie inkepingen: twee evenwijdig aan de schil op zo'n anderhalve cm afstand en een in het midden. Snijd niet door het vel heen. Bak de halve aubergines aan beide kanten in flink wat olijfolie in de koekenpan bruin en een beetje gaar. Van de hoeveelheid olijfolie zou die Imam flauwgevallen zijn. Of het de kosten waren of dat het hem te vet was, daarover verschillen de meningen.

Bak de ui en knoflook in nog wat olijfolie. Doe er de tomaat uit blik bij, de cayennepeper en de oregano. Laat een dik kwartier lekker sudderen tot een saus. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Leg de aubergines met de snijkant boven in een lage ovenschaal. Schep de tomatensaus erover en zorg dat die ook goed in de inkepingen loopt. Bak de schotel niet afgedekt 40 minuten in een warme oven ( 180-200 graden). Kijk tussendoor eens of er voldoende vocht van aubergines en saus in de schaal zit. Als het dreigt aan te bakken kun een klein beetje water toevoegen.

Bestrooi de aubergines als ze uit de oven komen met wat fijngehakte platte peterselie.

 


 

Tortilla Espagñol

(Spaanse omelet)
Voor een tortilla espagñol (8 punten)

8 eieren, 400 g aardappelen, 3 uien 2 a 3 teentjes knoflook, peper en zout (niet te weinig zout), olijfolie, evt een klein rood pepertje.

De aardappelen schillen en in kleine blokjes snijden en gaar koken ( 5 minuten)Uien schoonmaken en in stukjes snijden. In wat olijfolie zachtjes bakken, knoflook in stukjes er bij. Aardappelen goed afgieten. Als de uien wat gaar aan het worden zijn,(na 10 minuten) de aardappelblokjes erbij doen en omscheppend meebakken.(5 minuten) Ondertussen eieren breken in een grote kom. Door elkaar klutsen met peper en zout. Dan de inhoud van de koekenpan in de kom met eieren gooien en gelijk goed doorscheppen. (dat is de grote truc, origineel uit Spanje; het ei stolt een beetje rond de hete aardappel/ui massa, daardoor vallen naderhand de stukjes er niet uit). De pan zonodig even uitvegen, scheut olie er in, even warm laten worden en dan de eiermassa er in. Gelijk met een grote vork het stollende ei van de randen optillen en het vloeibare en er onder laten lopen, bellen doorprikken en goed overal prikken zodat het ei er door loopt. Als het een beetje vorm begint te krijgen, maar boven nog nat is, gas laag (misschien is dat al eerder nodig). Eventueel een deksel er op zetten. Dan enig geduld betrachten tot het geheel gaar is. (opletten dat de onderkant niet verbrandt). Als de bovenkant zo goed als gestold is, de pan van het gas halen er een passend bord opleggen en met een besliste zwaai de hele zaak omdraaien, zodat de omelet met de ongebakken kant op het bord ligt. Pan weer op het gas, beetje olie erin en de omelet van het bord met de ongebakken kant onder weer in de pan laten glijden. Nog even op een half vuur laten bakken. Dan is het klaar. Op een bord laten glijden of als de onderkant die nu boven ligt toch wat donker is, hem nog keer omdraaien op een bord. Warm, lauw of koud is het lekker.


Sandwiches van Ann


Een recept van mijn voormalige, Ierse buurvrouw. Zij serveerde ze natuurlijk bij de thee.

Misschien is het recept in de loop van de jaren wel veranderd, maar ze heten in elk geval nog steeds sandwiches van Ann.

Voor 24 sandwiches:

3 eieren hard koken (10 minuten), pellen en klein hakken. 1 grote tomaat ontvellen (onderdompelen in kokend water, dan afspoelen met koud water, kruisje onderin snijden en het vel er af trekken). Binnenwerk uit de tomaat verwijderen. De tomaat in kleine blokjes snijden. Het ei prakken met een kwart potje mayonaise. Een ons geraspte pittige kaas er door, peper en zout en dan de tomatenblokjes. De vulling op een boterham smeren (nodig: een heel gesneden vierkant wit) smeren, tweede sneetje erop leggen en diagonaal doorsnijden. Verwende mensen kunnen eerst de korstjes van het brood snijden, maar nodig is het niet. De sandwiches afgedekt bewaren. Bijv. een vochtige theedoek er over leggen.

Minestronesoep

(6 tot 8 koppen)
 

75 gram witte bonen, een nacht geweekt en een uurtje apart gekookt of een blikje witte bonen.
blikje gepelde tomaten of 5 rijpe verse tomaten zonder vel
1 ui
2 of 3 tenen knoflook
groenten: eigenlijk kunnen alle stevige groenten er wel door. kijk wat er nog in de koelkast ligt aan restjes. Wel wat verschillende soorten nemen. Bijvoorbeeld deze combinatie:
1 winterpeen of een paar worteltjes
handje sperziebonen
1 courgette
3 stengels bleekselderij
een kleine koolrabi
2 vegetarische bouillonblokjes
50 g kleine pasta (elleboogjes, schelpjes, riso)
thijm, laurierblad
peper, zout
paar schepjes pesto
erbij: geraspte parmenzaanse kaas (stukje kopen zelf raspen, geen zakje zaagsel kopen!

Eerst de ui en dan de rest van de groente aanbakken in olijfolie. water en bouillonblokjes erbij, even laten koken dan de pasta en de witte bonen erbij doen en de pasta gaar laten koken. Paar schepjes pesto er door of die er apart bij serveren. Serveren met de parmenzaaanse kaas.


Iemand vroeg me laatst om het recept van linzensoep ...

Linzensoep

Er zijn verschillende soorten linzen: groene, bruine, rode en gele.

Ik vind zelf de rode het prettigst voor de soep, die koken fijn (de gele ook). Rode linzen (zien er oranje uit) vind je in de Turkse winkel of in het schap met exotische waren in de supermarkt. Met de bruine linzen van Silvo gaat het ook, alleen krijg je dan een ander soort soep omdat de linzen grotendeels heel blijven. Linzen hoeven NIET geweekt te worden.
Ik begin altijd met en ui en wat knoflook te bakken in olijfolie. Als dat een beetje gaar is (niet te donker laten worden) water, bouillonblokjes en linzen erbij. Kruiden: bijv laurierblad, thijm, peper. Hoeveel linzen vraag je dan. Tja, ik doe het altijd op het oog. Half kopje op een kwart liter water? Klein half uurtje laten pruttelen, af en toe roeren.

De rode linzen verkleuren helaas van oranje naar beige-gelig tijdens het koken. Wil je dus linzensoep hebben zoals in het verhaal van Jacob en Ezau uit de Bijbel ( daar spreken ze over 'dat rode daar') moet je er tomatenpuree doordoen. Dat smaakt ook best. Die doe je er voor je het water er bij doet erdoor. (Alleen hadden ze in Bijbelse tijden nog geen tomaten).

Je kunt ook wat soepgroente toevoegen, bak die even mee aan het eind met de ui. Bruine linzensoep vind ik lekkerder met soepgroente erdoor. Bruine linzen moeten misschien iets langer koken. Even proberen of ze gaar zijn.

Ik maak ook wel eens Indiase linzensoep (dalsoep). Dat kan van rode of gele linzen uit de Turkse winkel, maar de Indiaas-Surinaamse winkel heeft een ander soort gele linzen (die zijn iets langwerpig) waarmee ik het nog lekkerder vind. Die soep maak ik anders: eerst de linzen met water en bouillonblokjes tot prut koken, dan in een andere pan een ui en knoflook bakken en wat Indiase specerijen er bij doen: komijn, koriander, gemberpoeder, evt beetje kruidnagel en wat cayennepeper (als je van pittig houdt). Als dat gaar gebakken is, bij de soep doen. Bij het opdienen schijfje citroen en wat gesneden verse korianderblaadjes (turkse winkel: goedkoop; AH: duur) er door doen.


Het recept van linzensoep? Neem linzen en maak soep...



Aardappelschotel uit Harsault


Harsault is een dorp in de lage Vogezen, waar vrienden van mij een boerderij hebben, ik kom daar nog wel eens. Soms alleen met mijn vriend, soms zijn er veel meer mensen. Er is daar een mooie grote lage aardewerken schaal en iemand is er ooit eens begonnen met daar een ovenschotel met aardappelen en kaas in te maken. Sindsdien wordt er altijd wel een keer door iemand een aardappelschotel gemaakt, steeds weer een beetje anders. Het is dus een soort collectief recept dat echt bij Harsault hoort.
Op de foto zie je de aardappelschotel in Harsault


Voor 4 personen

1 kg aardappel
bekertje creme fraiche
200a 250 gram geraspte kaas
1 tot 3 tenen knoflook
peper en zout
(olijf)olie

Schil de aardappels en snijd ze in plakjes van + 1 cm centimeter. Kook ze net aan gaar (minuut of 5-7) en giet ze af. Smeer een lage schaal in met olie. Leg een laag aardappelplakjes in de schaal. Knijp er wat knoflook bovenuit (verdelen!), strooi er peper en zout over, strooi er flink wat kaas over en doe er wat kliedertjes creme fraiche over. Leg er weer een laag aardappelplakjes op met alle andere ingredienten. Doe er dan weer een laag aardappelplakjes op met peper en zout, strooi er de laatste kaas over en druppel er nog wat olie overheen. Bak de schotel een minuut of 20 in een warme oven (+ 200 graden, gasoven met 8 standen: stand 5) totdat de kaas goed gesmolten is en de schotel een beetje bruin is.

Shahi panir (2 pers)

Een vegetarische schotel uit India

Panir van een liter melk*

zonnebloemolie

1 ui in stukjes

stukje gemberwortel van 2 cm in kleine stukjes

1 ½ groene peper met zaad

zaadjes van 2 grote zwarte cardamoms beetje komijn

half blikje tomatenpuree

1 eetlepel wit maanzaad (gestampt in de vijzel)

2 dl melk of iets meer

zout

1 eetlepel ongezouten cashewnoten in stukjes (of amandelen)

2 eetlepels fijgesneden korianderblaadjes

Bak de blokjes panir in de olie bruin haal ze uit de pan en leg ze zo lang op een bordje.

Bak de ui, gember en peper in en beetje olie, doe de cardamom en komijn erbij, bak even mee, doe de tomatenpuree en het maanzaad erbij en dan melk. Laat pruttelen en een beetje inkoken. Rooster de noten even kort in een droge koekenpan. Laat de saus wat afkoelen en doe hem dan in de blender of haal de staafmixer erdoor, zodat het een gladde saus wordt. Doe de saus weer in een pan, als het te dik is nog wat melk erbij doen. Panir erbij en laten doorwarmen. Noten erbij, zout erbij, gas uit en de korianderblaadjes er door.


*Panir

Maak eerst de avond van te voren de panir:

Voor twee personen:

1 liter (volle) melk
sap van 1/2 citroen

Breng de melk aan de kook. Als de melk kookt het citroensap toevoegen en roeren, de melk gaat nu schiften in stukjes wrongel (witte brokjes ‘kaas’) en min of meer heldere wei. Als het goed schift, het gas uitzetten en nog even blijven roeren.
Leg een goed uitgespoelde schone theedoek in een vergiet (liefst met een platte bodem). Zet het vergiet op een grote schaal. Giet het mengsel met brokjes in het vergiet, zodat het vocht kan weglopen. Als het zo’n beetje uitgelekt is (dat duurt niet lang), het vergiet met een schaal er onder en een deksel er op in de koelkast zetten. Daar blijft het dan rustig tot de volgende dag staan. Het wordt dan redelijk stevig. De volgende dag kiep je het voorzichtig uit het vergiet op een plank en snijd je het voorzichtig in blokjes.
(NB het opschrijven hoe je het maakt, kost meer tijd dan het maken; het enige moeilijke is dat je de avond van te voren er aan moet denken om het te maken)

Boerenlasagne (2 personen)

Lasagne met Hollandse wintergroente!

Lekker stevig en boers (vooral met de volkorenpasta) en lekker zoet door de wortelsaus.

Even wat werk, maar tot aan het bakken van de lasagne ook van te voren te maken.

Pastadeeg van 150 g volkorenmeel, 1 ei, een beetje water en zout.

Pasta

Maak eerst het pastadeeg door de het ei en het zout door het meel te roeren met een vork en een beetje water toe te voegen. Kneed het deeg verder met de hand goed door. Laat het deeg even afgedekt rusten. Rol het dan met de pastamachine uit (het kan niet al te dun, de twee na laatste stand) of rol het met een deegroller zo dun mogelijk uit. Maak plakken die makkelijk in je lasagneschaal passen. Kook de plakken een voor een of met z’n tweeën een paar minuten in kokend water en laat ze uitlekken op een schone theedoek.Heb je geen tijd of zin om zelf deeg te maken, dan kun je natuurlijk voorgekookte lasagnevellen gebruiken. Maar eigengemaakte volkorenlasagne is wel lekkerder.

Voor de wortelsaus:

200 g winterpeen
2 grote uien
1 laurierblad
Theelepel gedroogde thijm
Peper en zout
Scheut water

De wortelsaus

Snijd de uien in kleine stukjes en bak ze zachtjes aan in de olijfolie. Snijd de wortel in kleine blokjes en voeg ze toe, met het laurierblad, de thijm en peper en zout. Doe er na vijf minuten een scheut kokend water bij en laat een half uur pruttelen. Laat een beetje afkoelen, vis het laurierblad er uit en pureer het geheel in de blender of met een staafmixer.

Voor de boerenkool:

200 g gesneden boerenkool
1 teentje knoflook
½ theelepel gemalen koriander
Peper en zout
Scheut olijfolie
Scheut water

De boerenkool.

Als je stronken boerenkool hebt ipv gesneden heb je ong. een pond nodig. De kool moet dan eerst van de stengels gerist worden, gewassen en fijngesneden.Bak de boerenkool in een scheutje olijfolie aan, doe er knoflook uit de pers, koriander, peper en zout en water bij. Laat en kwartier smoren. Zorg dat het vocht weer grotendeels verdampt is.

Voor de kaassaus:

10 gr roomboter
2 lepels volkorenmeel
2 dl melk
1 ons geraspte oude boerenkaas
Koffielepel mosterd
Peper en zout

De kaassaus.

Smelt de boter, voeg het meel toe, roer de melk er met scheutjes door en klop steeds met een garde om een saus zonder klontjes te krijgen. Rasp ondertussen de kaas. Als de saus even is doorgekookt, de kaas, peper en zout en de mosterd erbij.

Voor bovenop:

50 gr Edammerkaas in dunne plakjes
1 beschuit
Beetje olijfolie

De lasagne

Verwarm de oven voor op 225 graden C.

Doe een beetje wortelsaus onderin de lasagneschaal, leg er een laag pasta op; leg daarop een laagje boerenkool en een laagje kaassaus. Weer een pastavel enz tot alles op is. Zorg dat de bovenste laag kaassaus is. Leg er de plakjes Edammerkaas op en verkruimel er een beschuit over. Druppel er wat olie overheen en bak de lasagne een ong. half uur in de oven. Laat 5 minuten staan voor de lasagne aan te snijden.

 


Marokkaans stoofpotje (4 personen)

Dit recept heb ik bedacht als vegetarische variant op Marokkaanse tajines die meestal met lamsvlees worden gemaakt. Seitan is van tarwe gemaakt; het is eiwitrijk, en dus een goede vleesvervanger. Het heeft een stevige structuur, die een beetje vergelijkbaar is met vlees. waardoor het goed te gebruiken is in stoofpotjes. Fijngemaakt in de blender en even meegestoofd in een (tomaten)saus heeft het een gehaktstructuur. Een saus met fijngemaakte seitan is lekker over de spaghetti of in de lasagne. Vleeseters vinden stoofpotjes met seitan of seitan-gehaktsaus meestal ook erg lekker. Seitan koop je in de natuurvoedingswinkel.

1 potje seitan van 200 gr uitlekgewicht (330 gr met bouillon)
60 g gedroogde pruimen
125 g gedroogde abrikozen
1 ui
1 prei
1 of 2 teentjes knoflook
2 eetlepels (olijf)olie
Snuf cayennepeper (naar smaak) of beetje sambal of harira; voor minder pit zwarte peper.
½ -1 theelepel gemberpoeder (djahe)
½ theelepel gemalen komijn (djinten)
1 theelepel kaneel
Evt wat gemalen korianderzaad (ketoembar)
Snuf zout

Zet de pruimen en abrikozen een paar uur van te voren in de week.

Laat de seitan op een zeef uitlekken en bewaar het vocht. Snijd de stukjes zonodig iets kleiner. Snipper de ui en bak hem goudgeel in de olie. Voeg de knoflook en de specerijen toe. Voeg de stukjes seitan toe en bak even mee. Was de prei ondertussen heel erg goed (zand!) en snijd hem in dunne ringetjes. Voeg de prei toe en bak even door. Haal de pruimen en abrikozen uit het weekvocht en laat even uitlekken. Doe ze bij de rest en voeg het vocht uit de pot seitan toe. Laat alles minimaal een kwartier samen stoven. Let op dat er voldoende vocht in de pan blijft. Als het stoofpotje te droog wordt, een beetje kokend water toevoegen. Proef of er nog peper en zout bij moet of meer van de specerijen.

Serveer met couscous, burghul of rijst. Erbij een salade; gestoofde rode kool met appel is er ook erg lekker bij.

Pastasalade van het zomerfeest

Deze salade gaat meestal tot het laatste strikje op tijdens het zomerfeest.
Dan koken we 2 kilo pasta, dat is genoeg voor zo'n 75 bordjes

Voor 4 personen

250 g pasta (strikjes)
350 g tomaten, ontveld en zonder pitten, in kleine blokjes
2 bosuitjes in ringetjes
175 gram jongbelegen harde geitenkaas (bv Arina) in kleine blokjes
3 lepels lekker olijfolie
wat dille, basilicum of andere groene kruiden
scheutje balsamico-azijn
scheutje tamari
peper en zout

 

 

Kook de pasta niet te gaar, giet af en spoel met koud water af om de pasta gelijk af te koelen. Vermeng met de olijfolie, zodat de boel niet gaat plakken.

De tomaten ontvel je gemakkelijk door ze met kokend water te over gieten (je kunt het kookwater van de pasta gebruiken); laat ze even staan, dan het hete water afgieten en koud water erbij. De schil laat dan gemakkelijk los. Voeg de tomatenblokjes en alle andere ingrediënten toe. Proef of er nog iets bij moet.

 

Watermeloensalade

Salade van de Keizer (4 personen als voorgerecht)

Dit recept heb ik van Anja. Zij heeft deze salade gegeten op een feestje in de Hortus, waar de catering werd verzorgd door Het Rijk van de Keizer.
Ze maakte hem zelf na en nu is het haar favoriete voorgerecht als er zomers vrienden komen eten.
Zelf probeerde ik het recept uit op een van de snikhete julidagen in 2006. Met wat brood was het toen een prima maaltijdsalade.
De Salade van de Keizer smaakt natuurlijk ook heerlijk als lunch op een warme dag.

¼ watermeloen in stukjes
125 g feta in blokjes
1 rode ui in dunne ringen
100 g (zwarte) olijven
de fijngesneden blaadjes van 4 takjes munt
En verder? Verder niets! Geen dressing? Nee, geen dressing.

Schep alles door elkaar en laat de salade eventueel nog een half uurtje in koelkast koelen.

Alternatief

Tine bedacht voor Eten met Poweten een andere watermeloensalade.


Courgettesoep van Anneke

Mijn collega Anneke heeft een moestuin. Zo aan het einde van de zomer is de opbrengst daarvan soms erg overvloedig. Zo had ze erg veel erg grote courgettes. Ik kreeg er een paar met een recept voor een heerlijke courgettesoep. De soep is fijn van smaak en een beetje romig, hoewel er geen room doorgaat.
Toen ik vertelde dat ik deze soep ook tijdens de yogaweek wilde maken, bracht Anneke een grote tas met courgettes voor me mee. Genoeg voor soep voor 16 personen.

Hier volgt het recept, voor vier personen. Je kunt grote of kleine, groene en/of gele courgettes gebruiken.

 

3 à 4 courgettes (normaal formaat)
1 ui
2 tenen knoflook
olie
1 à 2 bouillontabletten
thijm
peper en zout
300 cc water
naar keuze : blokjes kaas: (brie/geitenkaas/gorgonzola/camembert of een andere zachte kaas)

Ui snipperen en met de fijngesneden knoflook zachtjes bakken in de olie.
Geschilde en in blokjes gesneden courgette toevoegen en enige minuten mee laten bakken.
Water, thijm, bouillontabletten toevoegen, aan de kook brengen en ca. 20 minuten zacht laten koken tot de courgette gaar is.
Pan van het vuur en de inhoud met een staafmixer pureren. Peper en zout naar smaak toevoegen.

Bij het opdienen de kaasblokjes over de borden verdelen en de hete soep hier op schenken


 

Lasagne met spinazie

(vier personen)

Tomatensaus:

500 g tomatensaus (passata) of gepureerde gepelde tomaten)
1 ui
2 teentjes knoflook
paar lepels olijfolie
Thijm, oregano
peper en zout

Snijd de ui in kleine blokjes, bak die in de olijfolie goudbruin. Pers de knoflook er boven uit of snijd de knoflook in hele kleine stukjes en bak ze heel even mee. Doe er de tomatensaus bij en de kruiden. Half uurtje zachtjes laten sudderen

Bechamelsaus:

50 g boter
50 g bloem
½ l melk
Laurierblad
Peper, zout

Smelt de boter, laat die niet bruin worden. Roer de bloem er door en laat even een beetje gaar worden. Doe er dan de melk in scheutjes tegelijk bij, steeds goed roeren met een garde en steeds weer even aan de pruttel laten komen voor je er weer een scheut melk bij doet. Laurierblaadje er bij en peper en zout. Tien minuten heel zachtjes laten pruttelen, af en toe roeren.

Spinazie:

400 g diepvries spinazie
1 lepel olijfolie
1 teentje knoflook
peper en zout

Bevroren spinazie in de opgewarmde olijfolie in de pan doen. Knoflook erbij en zachtjes laten ontdooien en gaar worden. Peper en zout erbij. Zonodig uit laten lekken (beetje nat mag wel)

verder:

200 g lasagne bladen (voorgekookt)

2 bollen mozzarella

50 gram versgeraspte parmezaanse kaas

In een grote rechthoekige ovenschaal eerst een laagje tomatensaus doen. Daarop een laag lasagnebladen. Daarop een laag spinazie, daarop een laagje bechamelsaus, daar over wat Parmezaanse kaas. Lasagnebladen, tomatensaus, lasagnebladen, spinazie, bechamelsaus, kaas enz.afwisselen tot alles op is. Varieren in de volgorde mag. Bovenste laag moet een van de sauzen zijn. Bovenop de mozzarella in dunne plakjes.

Drie kwartier tot een uur in de oven, ongeveer 200 graden. De bovenkant moet mooi bruin zijn en de inhoud gaar en loeiheet. (als het bruin worden te snel gaat even wat alufolie er over.)

Even laten staan voor je de lasagne aansnijdt.

Tiramisu

(met of zonder rauwe eieren)

20 lange vingers

1 dl hele sterke koffie/espresso (afgekoeld)
(caffeinevrij smaakt net zo goed en dan hoeft niemand wakker te liggen van je tiramisu)
Scheut drank: grappa, cognac, rum of amaretto

250 g mascarpone
2 eieren, gesplitst (als je die gebruiken wilt)
3 lepels (poedersuiker)
1,25 dl slagroom of 2,5 dl als je geen eieren gebruikt.
nog een scheut drank

50 g geraspte (extrabittere) chocolade

Klop de eiwitten stijf, klop de slagroom stijf, meng de eidooiers met de suiker en een scheut drank door de mascarpone. Als je geen rauwe eieren wilt gebruiken, doe je dat niet, dan gebruik je dubbel zoveel slagroom. Meng alles voorzichtig door elkaar, zorg dat het luchtig blijft.

Meng de koffie met de drank en haal er tien lange vingers een voor een door. Leg ze naast elkaar op de bodem van een passende schaal. Smeer er de helft van het mascarponemengsel op. Leg er dan weer tien door de koffie gehaalde lange vingers op en weer een laag mascarponemengsel. Laat afgedekt minstens een paar uur maar liever een of zelfs meer nachten in de koelkast staan.

Strooi er voor het opdienen een egaal laagje fijngeraspte chocolade over.

Lactosevrije variant:

20 lange vingers

1 dl hele sterke koffie/espresso (afgekoeld)
Scheut drank: grappa, cognac, rum of amaretto

2 eieren, gesplitst
3 lepels (poedersuiker)
2 dl lactosevrije slagroom (merk: MinusL; te koop bij C1000 of Jumbo)
nog een scheutje drank

50 g geraspte (extrabittere) chocolade of cacaopoeder

Klop de eiwitten stijf, klop de slagroom stijf, meng de eidooiers met de suiker en een scheutje drank. Meng alles voorzichtig door elkaar, zorg dat het luchtig blijft. Verdeel het mengsel in twee gedeelten en doe door de ene helft een scheutje sterke koffie.

Meng de de rest van de koffie met de drank en haal er tien lange vingers een voor een door. Leg ze naast elkaar op de bodem van een passende schaal. Smeer er de helft van slagroommengsel met koffie op. Leg er dan weer tien door de koffie gehaalde lange vingers op en dan een laag wit slagroommengsel. Laat afgedekt minstens een paar uur maar liever een of zelfs meer nachten in de koelkast staan. Het stijft dan op. Strooi er voor het opdienen een egaal laagje fijngeraspte chocolade of cacaopoeder over.

( met dank aan Peggy, /www.ookvoormijeengebakje.nl/)

 



foto: Ellie Loeve

Muffins (12 stuks)

250 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
100 gram suiker
1 ei
75 gram gesmolten boter
1/4 liter (karne)melk
snuf zout
beetje geraspte citroenschil
of 1 pakje vanillesuiker
of paar druppels oranjebloesemwater

Garnering:
bekertje creme fraiche
evt. wat suiker
vers fruit

De oven voorverwarmen op 200 graden. Evt. papieren cakevormpjes in de muffinbakplaat zetten. Zonder papier de vorm evt. invetten (met goede anti-aanbakvorm hoeft dat niet)

In een kom de droge ingrediënten door elkaar roeren. In een ander kom het ei loskloppen en de andere natte ingrediënten erdoor roeren. De natte ingrediënten bij de droge schenken en door elkaar roeren, maar vooral niet te goed. Er mogen gerust klontjes inzitten. Niet te lang roeren!

Het deeg in de vormpjes scheppen. Ongeveer 2/3 vol doen. Ongeveer 20 minuten bakken, tot de muffins gerezen en goudkleurig zijn. Uit de vorm halen en af laten koelen.

Garneren met crème fraiche (met wat suiker erdoor als je dat wilt) en vers fruit.

Verpletter(en)de aardappeltjes

Dit recept is niet van mijzelf, ik vond het op Vegan YumYum en zij heeft het weer van The Pioneerwoman die het op haar beurt van Jill Dupleix heeft. Je kunt het recept in het Engels op hun pagina's vinden, op de eerste twee staan veel mooie foto's.

Het is een heel simpel recept, maar het is verpletterend lekker!
Het komt hier op neer:

Kook per persoon vier tot vijf kleine aardappelen in de schil. (ze willen altijd meer, dus kook er niet te weinig!) Het beste zijn een beetje kruimige aardappelen. Zelf neem ik meestal Raja's. Kook ze goed gaar, want anders kun ze niet goed pletten. Verwarm de oven op 225-240 graden (heet), Bedruppel de bakplaat ruimhartig met olijfolie. Leg de gare aardappeltjes op. Snijd er een kruis in en plet ze met de stappotstamper. (kijk evt op een van de websites naar de foto's om te zien wat de bedoeling is). Giet er dan weer lekker olijfolie over en strooi er royaal zout over. Laat ze een halfuurtje in de oven bakken of zoveel langer of korter als nodig is om ze mooi bruin te krijgen met een knisperig schilletje en een heerlijk zachte binnenkant. Je kunt er voor het bakken nog rosmarijn over strooien om de feestvreugde te vergroten.


© Recepten en foto's (tenzij anders aangegeven) Hannie van Blitterswijk


 

Lekkere dingen koop je hier:

 

De Noordermarkt
De Vismarkt in de Oever
Hippolytushoeve

Frank's smokehouse (gerookte tahoe, vis en vlees)
Meeuwig: olie, azijn, mosterd
Simon Levelt, koffie en thee
Biologische markt Zeeburg
Hartog Volkorenbrood

Kaas van Klaas

Eriks delicatessen
Tasty Giving



Links Receptenpagina's en foodlogs

Veganyumyum
(heerlijke veganistische recepten met prachtige foto's; engelstalig)
Vegatopia
Sushi
Tarte Tatin
Het smulweb
Recepten van de Hare Krishna beweging
Eetschrijven

 



{short description of image} terug naar mijn thuispagina