Tæt på himlen

Det begyndte med et lille værelse på tørreloftet, da fotografen og filmmageren Erik Zappon var 14 år. Nu har han sammen med sin kone, Ingrid Søe, løbende forvandlet barndomshjemmet.

© Erik Zappon

Velkommen til en fuldstændig spektakulær lejlighed på Frederiksbjerg i Århus. Vi har besøgt Ingrid Søe, der er designchef på TEKO, VIA University, og fotograf Erik Zappon i deres unikke hjem – helt oppe under tagene, tættest på himlen.

Huset er fra 1907, og jeg er vokset op i ejendommen. Min far havde købmandsbutikken nede på hjørnet, fortæller Erik Zappon.

Som 14-15-årig flyttede han op på loftet, som på det tidspunkt blot var et tørreloft med enkelte værelser og nogle pulterrum. Kort tid efter blev det til værelse nummer to, og derefter faldt væg på væg.

Det blev til mange ombygninger gennem årene. Når man var færdig i den ene halvdel, trængte den anden halvdel til en opdatering. Det er fortsat sådan, og det vil nok altid forsætte, fortæller parret.

© Erik Zappon

Ingrid Søes arbejdsrum på fjerde sal har lys og luft i kraft af de store ateliervinduer, der bringer himlen tæt- tere på og giver én fornemmelsen af at sidde udendørs. Arbejdsbordet er fra Le Corbusiers hånd med bordplade i råglas. De to sorte plaststole er tegnet af Philippe Starck for Kartell, og lampen over bordet er fra B-lux. Pejsen er en gaspejs, og den fine rustning er fra en af flere spillefilm, parret har lavet sammen.

© Erik Zappon

Man træder ind i lejligheden i hjørnet med køkken-alrummet til venstre og Ingrid Søes arbejdsrum til højre. En hvidlakeret trappe fører op til børneværelserne på hemsen. Et smukt fyrretræsgulv fra Dinesen dækker hele lejligheden og skaber sammenhæng. For enden af gangen kan man se den skønne kampestenspejs i køkkenalrummet.

© Erik Zappon

Den åbne pejs bringer i den grad stemning til lejligheden, men det var noget af et projekt at få den bygget op på 4. sal. “Vi brugte en eksisterende skorsten og tilsluttede en åben pejs. Det kunne kun lade sig gøre, fordi skorstenen ikke længere var i brug. De rustikke kampesten vejer 2,5 tons, så det blev nødvendigt med en forstærkning i form at en 1 cm tyk jernplade lagt på jern- bjælker ud i væggen og med støtte på væggen nedenunder. Selve ildstedet er i en metalforing for at isolere varmen fra gulvfladen,” forklarer Erik Zappon.

© Erik Zappon

Opholdsafdelingen er også en del af det store rum, der indeholder køkkenalrummet. Faktisk er der kun tre døre i lejligheden – to til badeværelserne og en til soveværelset. Le Corbusier går igen mange steder i lejligheden, og her er det i form af to topersoners sofaer i grønt læder.

© Erik Zappon

Lejlighedens to badeværelser er superenkle med et lysegråt flisegulv og hvide, ophængte skabselementer. Bordpladen er i stål med en isvejset vask. Den skægge lampe over spejlet er fra Modular. Søjlen til ophængning af håndklæder hedder OKA Hanging.

© Erik Zappon

Selv i soveværelset er der skabt dramatiske effekter Skabsvæggen er domineret af de store, rustne dørplader. “Inspirationen til dørpladerne er kommet fra en reol, vi har et andet sted i lejligheden. Det lød nemt at behandle stålpladerne, så de fik det rustne look – man skulle blot lade dem ligge ude en måneds tid. Men det var ikke let.

© Erik Zappon

Erik Zappon fik brug for sit eget arbejdsværelse, hvor han kunne trække sig tilbage og ind i sin egen verden. Det fik han, da parret fik mulighed for at købe en lejlighed på bygningens tredje sal. Så her er nu indrettet sig med et stort, lyst arbejdsrum. Med et utroligt billede på væggen - en collage af alverdens ting.

© Erik Zappon

Erik Zappon - fotograf og filmmager I mere end 30 år har Erik Zappon taget billeder og dedikeret sig til dette. Hans passion er at bringe mere kant, kvalitet og æstetik ind i området. Se eventuelt mere på zappon.com

© Erik Zappon

I et af tredjesalens andre rum har parret deres private inspirationsbibliotek, og det er fyldt op med reoler. De enkle, hvide moduler er monteret på væggen og er forsynet med lys på tre sider, hvilket får reolen til at svæve. Liggestolen er tegnet af Le Corbusier i 1920’erne.

© Erik Zappon

Køkkenet på tredjesalen er et sortmalet Ikea-køkken. Det frække er nok den skarpe, gulgrønne farve på væggen bagved. Farven repeteres i det skønne fotografi på bagvæggen bagest i rummet – fra Erik Zappons hånd.