Naser Khader: Vi tager imod det rigtige antal flygtninge

Danmark skal ikke gøre sig mindre attraktiv for flygtninge, siger den konservative folketingskandidat.

- Vi kan ikke lukke grænserne helt og totalt. Vi er nødt til at tage vores del. Men vi skal ikke gøre som Sverige og sige, at alle er velkomne, lyder det fra Naser Khader om antallet af flygtninge, Danmark skal modtage. (© DR)

- Vi skal tage vores del af de flygtninge, der er flygtet fra Syrien. Jeg synes, at det antal, vi tager, er rimeligt.

Sådan siger Naser Khader fredag aften i DR2-programmet "Vi ses hos Clement."

Khader stiller op til Folketinget for de Konservative med forholdene i Mellemøsten som mærkesag. Han lægger en anden kurs for de Konservative end de to store partier i blå blok, Venstre og Dansk Folkeparti.

Venstre, der var regeringspartner med de Konservative, sidste gang blå blok havde et flertal i Folketinget, vil gerne gøre det sværere at få familiesammenføringer samt forringe vilkårene for flygtninge. Målet er at gøre det mindre attraktivt at flygte til Danmark.

Men det er ikke den rigtige vej at gå, siger Naser Khader.

- Så du er uenig med Venstre? spørger værten Clement Kjersgaard.

- Jeg er ikke medlem af Venstre.

- Så det vil sige, at for Det Konservative Folkeparti er målet ikke, at Danmark skal være et land, som flygtninge vælger fra? spørger Clement Kjersgaard.

- Vi kan ikke lukke grænserne helt og totalt. Vi er nødt til at tage vores del. Men vi skal ikke gøre som Sverige og sige, at alle er velkomne, lyder det fra Naser Khader.

- Så et sted mellem Venstre og Sverige, kan man sige? spørger Clement Kjersgaard.

- Det Konservative Folkeparti befinder sig midt imellem Venstre og Sverige, svarer Naser Khader.

Ikke mere plads i nærområderne

Halvdelen af alle syrere er i dag på flugt fra krigen i landet. Over halvdelen af dem befinder sig stadig i landet. Ifølge Unicef er flere end fem millioner af dem børn, der lever i fattigdom, væk fra deres hjem og med de farer, som krigen bringer med sig.

Som udgangspunkt er det bedst at hjælpe flygtninge i eller tæt på deres hjemland, mener Naser Khader.

- Det allerbedste er at hjælpe folk i nærområderne. Det er at hjælpe folk i Syrien, siger Naser Khader.

Men det ser han dog ikke længere som en mulighed i forhold til de mange syriske flygtninge.

- Den næststørste by i Jordan er en syrisk flygtningelejr. Jordanerne siger, at de simpelthen ikke kan tage flere, og at de ikke har vand nok til deres egen befolkning. Så hvis de skal hjælpe, må flygtningene tage deres eget vand med, siger Naser Khader.

Danmark skal styrke syrisk krigsindsats

Den konservative folketingskandidat taler for, at vi skal blande os meget mere i borgerkrigen i Syrien, end vi gør i dag.

- Det er også i vores interesse, at vi beskytter de 6,5 millioner syrere, som er interne flygtninge. For hvis du ikke beskytter dem i Syrien, så kommer de her. Og så skal du bruge penge på dem her, siger Naser Khader.

Han siger, at Danmark og Vesten bør gribe ind i Syrien. Vi bør sikre luftrummet over områder i Syrien og skabe humanitære korridorer, hvor man med Vestens hjælp kan sikre evakuering af civile, og at nødhjælp når frem, mener han.

- Enten skal man engagere sig hundrede procent, eller også skal man lade være. I forhold til Syrien har vi sagt, at vi gider ikke at blande os. Vi orker det ikke. Men det, at vi har været passive i forhold til Syrien, har medført, at vi nu skal forholde os til både, at der kommer mange flygtninge fra Syrien og risikoen for terror fra Islamisk Stat, lyder det fra Khader.

Over 200.000 har mistet livet i den syriske borgerkrig, der nu raser på sit femte år uden udsigt til at ende foreløbigt.

Se hele interviewet med Naser Khader i "Vi ses hos Clement" på DR2 i aften klokken 21.45.