Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        Ülkemiz ağır bir dejenerasyondan (bozulma) geçiyor. Hukuktan eğitime, güvenlikten çevre anlayışına kadar... Tüm canlılar arasında var olan en doğal, en köklü kavramlardan “kardeşlik”in bile, “ancak benim gibi düşünürsen, kardeşim olabilirsin”e kadar uzanmıştır.

        İşin en ağır yönü de aklı başında hiç bir insanımızın “Bu da geçer... Bir gün biz de normale dönmeye başlarız” diye bir zamanlamadan umutsuz olması...

        Güç sahiplerine dokunmayacak, rahatsız etmeyecek bir temenni ile, yani “Allah sonumuzu hayıra çıkarsın”la konuyu noktalayalım ve güncel bir yaşanmışlıkla devam edelim.

        Belki, milyonlarca emekliden bir bölümüne faydası olur...

        ***

        Bankalar tarafından, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan maaş alanlara yönelik bir reklam kampanyasının varlığından mutlaka haberlisinizdir. Televizyonlardan kaçırdıysanız, bir şekilde temin edilen cep telefonunuzdan sözlü veya yazılı olarak ulaşıyorlar.

        Emekli maaşınızı bizim bankadan alırsanız, “size bir çuval” avantaj...

        Tabii ki, bir kamu bankasından maaş alan bir SSK emeklisi olarak bu reklamlardan bana da ulaşıyor, ancak aylardır direniyordum. Sonunda “günlük alış-verişinizde kullanabileceğiniz şu kadar puan” ilgimi çekmemişti ama, “hesap işletim ve kart parası ödemeyeceksiniz” bölümü cazip geldi.

        Ha o banka, ha bu banka” diyerek, hesabımın bulunduğu yerli sermayeli özel bir bankada müşteri temsilcisinin karşısına geçtim. Görevli genç, “kazanacağım avantajlar”ı ballandıra ballandıra anlatırken, önüme sayfalar dolusu evraklar koydu. İmzalarken, “üç yıl içinde, emekli maaşınızı bir başka bankaya taşırsanız, verdiğimiz alış-veriş puanlarını geri alırız” şartını da kabul ederek.

        Evrakların imzası bittikten sonra görevli genç “hayırlı olsun”un üzerinden ekledi:

        Başvurunuzun işlerliğe kavuşması için 1- 1.5 aylık bir süreye ihtiyaç var. İşlem tamamlandığı zaman sizi davet edeceğiz, yeni bir hesap açacağız, beraberinde bir ATM kartı vereceğiz ve bu hesap için işletim ücreti ve kart parası almayacağız.

        Saf saf itiraz ettim:

        Emekli maaşımı, mevcut hesabıma neden aktarmıyorsunuz?

        Maalesef onu yapamıyoruz. Sosyal Güvenlik Kurumu yeni hesabı şart koşuyor.

        O zaman “kart parası, hesap işletim ücreti yok” gibi bir “reklam” kardırmaca oluyor. Şu anda ikinci bir hesabım olmadığı için, zaten ek bir ücret ödemiyorum. Eski hesaptan ücret alımı devam ederken, şu ana kadar olmayan bir hesaptan ücret alınmayacağı sizce bir kandırmaca değil mi?

        Emekli maaşı işlemleri tamamlandığı zaman eski hesabınızı ve taşıdığınız kredi kartınızı yeni açılacak hesaba aktarmanızı öneririm.

        “Kandırılmış olma” rahatsızlığı...

        Bir önümdeki az önce imzaladığım evrak yığınına baktım, bir bankacı gencin tertemiz yüzüne, bir de en az yarım saatlik meşguliyete...

        Bir kez daha “kandırılmış olmanın” rahatsızlığı içinde, her şeye boyun eğerek bankadan ayrıldım.

        ***

        Emekli maşanızı bizden alın, şu şu avantajlara kavuşun” reklamı yapan diğer bankaların “yeni hesap” şartı ileri sürüp sürmediklerini, sizi “yeni” şartlarla tanıştırıp tanıştırmadıklarını bilmiyorum.

        Ancak “ikinci bir kart taşıma ve ücret ödeme, hesap işletim faturasından kurtulma” düşüncesi ile emekli maaşınızın banka adresini değiştirmek isterseniz, siz bankacınıza benim sormadıklarımı sorun, sonra benim gibi bir kez daha “kandırılmış”lık düşüncesine kapılmayın diye paylaşmak istedim.

        Diğer Yazılar