Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sveriges Radios Nils Horner dödad i Kabul

Sveriges Radios korrespondent Nils Horner har dödats i Afghanistan.

Han sköts ihjäl på öppen gata i ett ambassadområde i huvudstaden Kabul.

– Han sköts i huvudet med en pistol som hade en ljuddämpare, säger Hashmat Stanekzai, talesman vid Kabulpolisen, till Expressen.se

Nils Horner blev 51 år gammal.

Den svenske journalisten Nils Horner ska ha befunnit sig utanför den libanesiska restaurangen Taverna i Kabul för att göra intervjuer inför det kommande presidentvalet i april.

Men någonting gick fel. Klockan 11.45 på tisdagen sköts han bakifrån av okända gärningsmän. Något som bekräftades av Sveriges Radio tisdag förmiddag.

Ögonvittnet Zubir, som arbetar som vakt på restaurangen, berättar för Reuters att Horner stod tillsammans med sin chaufför och sin tolk när två män i västerländska kläder närmade sig, varpå en drog upp en pistol och sköt Nils Horner.

– Två killar sprang från platsen. De var i 20-årsåldern och säkerhetsvakter jagade dem, säger ett vittne till AFP.

Därefter sprang de från platsen.

Polisen: "Använde ljuddämpare"

Nils Horner fördes till akuten i Kabul, men dödförklarades senare på sjukhuset.

Expressen.se fick vid 13-tiden kontakt med polisen i Kabul över telefon.

De bekräftar att två personer, tolken och chauffören, har tagits in på förhör, men att de inte delgivits någon misstanke, utan hörs som vittnen.

– Vi vill bara fråga dem om deras iakttagelser. De två männen som sköt ner journalisten flydde från polisen, och vi jagar dem nu, säger Hashmat Stanekzai, talesman vid polisen i Kabul.

Polisen vet ännu inte vem som ligger bakom mordet, och ingen har tagit på sig attentatet.

– Från vad jag har hört från andra journalister har talibanerna sagt att de inte ligger bakom, säger Hashmat Stanekzai.

Sedan tidigare har vittnen uppgett att mördarna var "västerländskt klädda".

Nu kommer uppgifter om att de bar uniform.

– Folk säger till oss att de hade uniformer på sig, som om de kom från armén, säger polisens talesman.

Polisen bekräftar också för Expressen.se att mordet tros ha utförts med en ljuddämpad pistol.

Afghanistankommitténs chaufför

Enligt Katarina Hellström, pressansvarig på Svenska Afghanistankommittén, var den chaufför som Horner använde sig av anställd av kommittén.

– Det är vår chefschaufför. Men han var inte i tjänst i dag när han var med Nils Horner. De har haft kontakt sedan länge.

– Det är en av våra anställda som har varit med om något fruktansvärt brutalt i dag, säger hon.

Området där dödsskjutningen inträffade är enligt Christian Nilsson, ambassadråd på Svenska ambassaden i Kabul, ett kvarter med många ambassader och restauranger.

– Det är som ett vanligt område i Kabul. Där ligger bland annat norska ambassaden, medan Sveriges ambassad ligger en bit därifrån i ett annat område, säger han.

"Hål av sorg"

Nyheten om Nils Horners död chockar hela media-Sverige.

"RIP käre, käre vän. Nils Horner unik världsreporter, kär kollega, outstanding journalist. Stort svart hål av sorg", skriver Sveriges Radios utrikesmedarbetare Cecilia Uddén på Twitter.

Sveriges Radios vd, Cecilia Benkö, hade svårt att hållatårarna tillbaka på en presskonferens tisdag förmiddag:

– Det här är en av de värsta dagarna i Sveriges Radios historia.

– Nils var en av våra absolut bästa och mest erfarna korrespondenter och det som har hänt honom i dag är fruktansvärt. Vi gör nu vårt bästa för att sätta oss in i alla detaljer om vad som hänt, säger Benkö.

På samma presskonferens berättade Ekots chef Anne Lagercrantz att de hade varit i kontakt med Horner klockan 05.00 svensk tid.

När de sedan fick höra om att en utländsk medborgare dödats i Kabul ett par timmar senare försökte de få tag i Horner - men förgäves.

I stället svarade en annan man.

– Han sa att han var läkare och han sa att Nils hade kommit in till sjukhuset 20 minuter tidigare och att han redan då var död, sa Anne Lagercrantz.

Intervju med parlamentsledamot

Den folkkäre journalisten hördes i Sveriges Radios nyhetssändning Ekot i P1 så sent som i går kväll 17.45. Han rapporterade då om talibanernas hot om omfattande attacker i Afghanistan inför nästa månads presidentval.

Horner intervjuade bland andra parlamentsledamoten Shukria Barakzai och konstaterade: ”Samtidigt tror hon inte att talibanerna kan komma tillbaka till makten i Kabul med sitt skräckvälde där flickor inte fick gå i skola och kvinnor hölls hemma. Afghanistan i dag är ett förändrat samhälle med större medvetenhet”, berättade Nils Horner från intervjun med Barakzai.

Ministern konstaterade avslutningsvis i intervjun med Horner:

– Afghanistan 2014 är inte berett att ta tillbaka talibanregimen.

Nils Horner

• Sveriges Radios korrespondent i Asien sedan 13 år tillbaka, där han har gjort många uppmärksammade reportage. Så sent som i februari befann han sig bara meter från demonstranter som skottskadades i Bangkok.


• Har beskrivits som något av Sveriges Tintin och har själv berättat att han ständigt är på resande fot. I sin presentation på Sveriges Radio skriver han: "Typiska inslag i vardagen kan vara att äta jordnötter till lunch på flygplatsen i Banda Aceh medan jag väntar på ett försenat plan, eller att upptäcka i en melankolisk hotellobby i Lahore att de inte kan hitta min bokning."


• Började frilansa för Sveriges Radio i början av 2000-talet då han befann sig på Balkan när Belgrad bombades. Fick jobb som Ekots Asien-korrespondent 2001, precis innan terrorattacken den 11 september.


• Växte upp i Borås. Började sin journalistiska bana när han gjorde lumpen på Värnpliktsnytt. Fick jobb som politisk reporter på nyhetsbyrån FLT. "När jag tröttnade på inrikespolitiken flyttade jag först till London och några år senare till New York, där jag frilansade. Samtidigt reste jag mycket till avlägsna och lite ovanliga länder som Kambodja, Haiti eller Kuba" har han berättat i en intervju med Expressen.


• I samma intervju från 2007 svarar han också på frågan om han har någon familj: "Nej, det hade varit omöjligt att kombinera med det här jobbet. Så ibland funderar jag verkligen över hur länge jag kommer att fortsätta. Risken är förstås att det fortfarande känns roligt när mitt kontrakt går ut om två år."

Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.