Yolande Magy (66) vrijgelaten: “Ik ben beschaamd dat ik Belg ben”

Yolande Magy, de oudste vrouwelijke gevangene van ons land, is voorlopig weer vrij. Uren nadat de KI in Antwerpen besloot dat ze de gevangenis mocht verlaten, stapte ze strijdvaardig de gevangenispoort van Brugge buiten. “Nu ga ik eerst een groot pak friet eten, én een cognac drinken”, klonk het.

tlg, tg, phu, lej

De vrouw blijft geloven dat ze in een nieuw proces vrijgesproken zal worden. “Ze moeten wel, alle bewijzen zijn weggevallen.”

Yolande Magy (66) werd in 2008 veroordeeld tot 23 jaar cel wegens moordpoging en medeplichtigheid aan de moord op Gilberte Timmermans. De moord werd gepleegd door Timmermans’ echtgenoot Willy Van Gorp, die als tiener verliefd was op Magy en haar op zijn 56ste voor zich hoopte te winnen. Het draaide anders uit. Tegenover justitie hield Van Gorp, zelf veroordeeld tot 25 jaar cel, vol dat Magy hem tot de moord had aangezet. Zij heeft dat altijd ontkend.

Europees Hof

Haar veroordeling, zonder bewijs en louter op grond van het buikgevoel van een volksjury, werd begin dit jaar verbroken door het Europees Hof in Straatsburg waarna het Hof van Cassatie in Brussel haar een nieuw proces toekende.

Normaal moest ze vorige week vrijgekomen zijn, maar justitie stak daar in laatste instantie toch nog een stokje voor. Nu heeft de KI in Antwerpen haar vrijlating bevolen.

Jarenlange juridische strijd

Joris Van Cauter, de avocaat van Magy was opgelucht. “Ik ben heel blij dat onze jarenlange juridische strijd tot iets geleid heeft. Sinds 2009 zijn we aan het proberen om haar vrij te krijgen. Het was een soort hinkstapsprong: eerst via het Europees Hof in Straatsburg, dan via het Hof van Cassatie in Brussel en eindelijk nu via de Antwerpse KI. Het openbaar ministerie heeft er alles aan gedaan om haar in de cel te houden. Ik ben blij dat ze nu vrij is. Ze belde mij net na haar vrijlating en kon met haar geluk geen blijf.”

“Een goede soldaat blijft vechten”

Yolande Magy zelf is altijd blijven geloven in haar onschuld, zegt ze aan de gevangenispoort. “Het was elke ochtend opstaan en zeggen ‘een goede soldaat blijft vechten’. Ik wou bewijzen dat ik onschuldig binnen zat.”

“Mijn vader zei altijd ‘een goede soldaat weent niet’ en dat heeft me sterk gehouden”, zegt Magy nog. “Toen ik 15 - 16 jaar was, was ik tegen dat militair gedoe, maar het heeft me wel enorm geholpen. Echt waar.”

Yolande Magy kijkt met gemengde gevoelens terug op wat er gebeurde. Ze is kwaad én opgelucht tegelijk. “Ik ben fier dat ik het gehaald heb. Maar ik ben heel kwaad.” Kwaad op het openbaar ministerie dat tot vanochtend volhield dat ze in de gevangenis moest blijven. “Akkoord, dat is zijn werk. Maar het is een slechte verliezer.”

Boek

Nu gaat ze eerst een groot pak friet eten, én een glas cognac drinken, vertelt Magy enthousiast. En dan gaat ze haar boek afwerken, een boek over wat er gebeurd is. “Vanaf het ogenblik dat die persoon (Van Gorp, red) met die bloemen er stond tot ... Ik ben er al aan begonnen.” En ze wil ook kinderboeken illustreren.

“We gaan zien nu wat de toekomst brengt”, zegt haar advocaat nog. “Er wacht haar een nieuw proces. Dat wordt afwachten.”

Magy zelf is veel hoopvoller. “Tegen het proces (volgend jaar in Tongeren, red) ben ik nog een beetje slimmer geworden. Ik ga alles uitpluizen, hulp vragen.” Ze gelooft in een goede afloop. “Het zal niet anders kunnen want alle bewijzen zijn weggevallen.”

Yolande Magy verschijnt als vrije vrouw op nieuw assisenproces

© WAS

De Kamer van Inbeschuldigingstelling heeft vrijdag beslist dat Yolande Magy mag vrijkomen, in afwachting van een nieuw assisenproces. Vorige week dinsdag bevestigde het Hof van Cassatie dat haar assisenzaak moet worden overgedaan, na een eerder arrest van het Europees Hof van de Rechten van de Mens. De jury had het arrest namelijk niet gemotiveerd.

Omdat het parket wilde dag Magy in de gevangenis bleef, moest ze eerst via haar advocaat een verzoek tot voorlopige vrijlating indienen. De KI is daar dus op ingegaan. Yolande Magy mag thuis haar nieuwe proces dit voorjaar in Tongeren afwachten.

Dan moet een Limburgse assisenjury beoordelen of Yolande Magy (66) schuldig is aan moordpogingen op de vrouw van haar toenmalige minnaar. Willy Van Gorp had zijn echtgenote Gilberte Timmermans thuis in Sint-Job (Brecht) versmacht met een kussen, maar volgens de jury die de zaak in 2008 beoordeelde had Yolande Magy eerder al samen met Willy geprobeerd om Gilberte te vergiftigen met paddenstoelen en met medicatie. Willy van Gorp is ondertussen al vrij, Yolande Magy zit al zeven jaar vast in de vrouwengevangenis van Brugge.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER