Ga naar hoofdinhoud

Nederland op schema voor een mooie medaille

Grote verrassing op de eerste dag van het Europese kampioenschap: niet Isabell Werth of Jessica von Bredow, maar Diederik van Silfhout leverde de beste prestatie in de Grand Prix. Favoriet Duitsland leidt in de landenwedstrijd, maar Nederland maakt dankzij de goede start van Patrick van der Meer en Diederik van Silfhout zeker ook kans op eremetaal. De grote namen (Dujardin, Rath, Bröring-Sprehe, Gal) gaan morgen zeker voor een super spannende ontknoping van deze landenwedstrijd om de Europese titel zorgen.

Op dit moment staat Nederland met een totaal van 148,214 op de tweede plaats, met een comfortabele voorsprong op Groot-Brittannië (145,743), de grote concurrent voor de zilveren medaille. Maar Charlotte Dujardin en Valegro kunnen morgen met een absolute topscore natuurlijk roet in het Nederlandse eten gooien.

Zweden en het zeer goed presterende België van bondscoach Sjef Janssen volgen op de plaatsen 4 en 5.

Lees hieronder het live-verslag zoals dit vandaag op Horses.nl verscheen.

 

Laatste starter Isabell Werth is er met Don Johnson FRH niet in geslaagd om Diederik van Silfhout en Arlando NH N.O.P. van de leiding te verdringen. Dat zag er aanvankelijk wel naar uit, maar voor de piaffes en passages kreeg de Duitse lagere cijfers dan Diederik en een grote fout in de enerwissels bezegelde haar lot: 74,786%.

Nooit eerder reden Diederik van Silfhout en Arlando NH N.O.P. zo’n sterke Grand Prix. Een proef met maar één braampje: een telfout in de tweeërs, maar met talloze hoogtepunten in piaffe-passage, pirouettes, wissels om de pas en appuyementen. Het verschil met Jessica von Bredow (75,186%) had hoger uit moeten vallen. Maar een kniesoor die daar op lette, na de formidabele Grand Prix-proef van Diederik van Silfhout en Arlando NH N.O.P.. Team Oranje liet Europa zien hoe je dressuur rijdt, dankzij de 75,846 van Diederik ligt het Nederlandse team op schema voor een medaille.

De rit van Diederik en Arlando was super spannend. In bloedvorm stekend, nam het duo vanaf de start de leiding. Na een te laag cijfer voor de verzamelde stap en een telfoutje in de wissels om de twee galopsprongen, keerde Jessica von Bredow weer terug aan de virtuele leiding.

Vervolgens liet Diederik van Silfhout zien uit welk hout hij gesneden is. Onverstoord maakte hij het karwei af door de beste Grand Prix met de tophengst Arlando te rijden uit hun gezamenlijke carrière. Dikke achten scoorde het paar voor onder meer piaffe en overgangen. Diederik van Silfhout nu aan de leiding!

Het scheelde heel weinig of Diederik van Silfhout had de leiding in de Grand Prix meteen weer uit handen moeten geven. De cijfers onderaan het protocol gaven de doorslag, zodat Fiona Bigwood (van Nederlands concurrent Groot-Brittannië) en Atterupgaard’s Orthilia met 0,046% verschil naar de tweede plaats gaan (75,80%).

My Lady van de Deense amazone Mikala Münter Gundersen is best een ruig paard. Maar door kleine foutjes en een weinig scheutige jury blijft de score steken op 70,257%.

Veel talent, maar ook veel foutjes. Dat kenmerkte de Grand Prix-proef van Fanny Verliefden en Annarico. De scores zagen er in het begin van de proef van Verliefden nog mooi uit, maar door fouten in de wissels om de twee galopsprongen en de uitgestrekte galop zakte het percentage naar 69,557%. Bondscoach Sjef Janssen heeft in België genoeg potentieel om mee verder te werken!

De EK-juryleden zijn het soms niet eens. Eddy de Wolff van Westerrode zette Fransman Pierre Volla op de negende plaats, Volla’s landgenoot Roudier zag er een tweede plaats in. Pierre Volla maakte met de Tolando-dochter Badinda Altena een uitstekende indruk. 70,571% was nog een magere score voor een mooie proef met prima pi-pa en goede appuyementen.

Als laatste combinatie voor de middagpauze namen Jessica von Bredow-Werndl en Unee BB zojuist de leiding over van Patrick van der Meer en Uzzo. Rijdend voor een dolenthousiast thuispubliek heeft de Duitse met 75,186% niet te klagen over haar score. Een fout in de tweeërs, een zeer matige verzamelde stap die werd beloond met een 7,4 en het loeischeve achterwaarts met grote huppel voorwaarts dat goed was voor een 6,5 deden de score slechts weinig drukken.

Voor Spanje reed José Antonio Garcia Mena, voor en na zijn proef ondersteund door castagnetten van zijn Spaanse fans op de tribune. Zijn PRE Norte Lovera beschikt over een waanzinnige piaffe en passage, maar kreeg fouten in de galoptour waardoor de score op 68,786% bleef steken.

Even leek Michael Eilberg met Makarov een bedreiging te vormen voor de leidende positie van Patrick van der Meer. Halverwege de Grand Prix nam de Brit een voorsprong dankzij een goede piaffe-passage-toer. Maar in de galop ging het mis. De wissels in de zig-zag-traversale kwamen te laat en over de 5,6 voor de enerwissels mocht Eilberg helemaal niet mopperen. Na een slordig tweede deel kwam 69,943% op het bord te staan.

Team Oranje kende juist een ijzersterk begin van het EK. Patrick van der Meer en Uzzo zetten een geweldige Grand Prix neer. Met 72,40% namen zij de leiding over van Jorinde Verwimp en Tiamo. Een tamelijk magere score voor een super proef.

Een klein foutje in de wissel aan het eind van het uitstrekken over de diagonaal was het enige smetje op een prachtige proef van Patrick van der Meer en Uzzo. Hoogtepunten waren de wisselseries om de pas (gemiddeld 7,9), de pirouettes (7,5) en de uitgestrekte draf (7,5). Alleen Susanne Baarup (Denemarken) en Andrew Gardner zagen geen voorlopige eerste plaats in het optreden van Patrick van der Meer.

Voor zover Denemarken een concurrent is van Nederland in de strijd om eremetaal zijn de Denen matig aan het Europees kampioenschap begonnen. Rikke Svane opent de Deense score met 67,743%. Met Finckenstein TSF (alweer de tweede Trakehner in het kampioenschap) begon Rikke Svane heel sterk aan haar Grand Prix. Maar in de galop ging het mis. Eerst de wissel aan het eind van het uitstrekken op de diagonaal (derde hulp, op twee benen gesprongen) en vervolgens gingen de eners de mist in.

Team Sjef Janssen daarentegen is zeer goed aan het EK in Aken begonnen. Jorinde Verwimp nam vanmorgen als vierde starter met 71,086% de leiding over. Super proef! Heel kort na haar internationale debuut zette Jorinde Verwimp een geweldige prestatie neer met de sterk bewegende Tiamo. Alleen in het achterwaarts en in de pirouettes liet de jonge Belgische een paar puntjes liggen. Het was genieten geblazen van nog maar het derde internationale optreden van Jorinde Verwimp!

Eremo del Castegno moet verstek laten gaan omdat zijn amazone Valentina Truppa niet op tijd hersteld is van haar valpartij. Maar halfbroer Beldonwelt (v. De Niro) is lid van het Italiaanse team, met amazone Federica Scolari. Een moeizame proef levert 64,114% op.

De bloedregel is ook in Aken van toepassing. Juryvoorzitter Eddy de Wolff van Westerrode luidt de bel voor de Oekraïense Alisa Kovan’ko en Vian Stallone (ex-Simone van Wijngaarden). Bloed aan de kogel van het linker achterbeen van de Lancet-zoon maakt verder rijden niet mogelijk.

De openingsscore van Maria Caetano was 63,657%. Haar Lusitano-hengst Xiripiti dacht bij de uitgestrekte galop dat er eners op het programma stonden. Het Franse jurylid Roudier zag in deze merkwaardige renpartij nog een 7,5! De juryleden moeten er nog een beetje inkomen. Andrew Gardner vond dat de Portugese met haar proef vol fouten beter presteerde dan de Luxemburgse Diane Erpelding. Haar Trakehner Woltair deed zijn werk prima en kwam bij alle andere juryleden met een gemiddelde score van 66,243% op 1.

Derde starter Ludovic Henry verbeterde dit resultaat meteen. Na een mooie Grand Prix met After You, die in alle verzamelde oefeningen nogal slingerde, kwam 68,657% op het scorebord te staan.

Het Nederlandse team onder leiding van bondscoach Wim Ernes heeft de veertiende startpositie geloot.

Starttijden Nederlandse combinaties

Patrick van der Meer en Uzzo – woensdag 11.50 uur
Diederik van Silfhout  met Arlando N.O.P. – woensdag 17.00 uur
Hans Peter Minderhoud met Glock’s Johnson TN – donderdag 14.50 uur
Edward Gal met Glock’s Undercover N.O.P. – donderdag 18.50 uur

Programma dressuur:

Woensdag 12 augustus 09.30-17.50 uur landenwedstrijd Grand Prix deel I
Donderdag 13 augustus 11.00-19.40 uur landenwedstrijd Grand Prix deel II
Zaterdag 15 augustus 11.00-16.50 uur Grand Prix Special
Zondag 16 augustus 13.30-16.50 uur finale Grand Prix kür op muziek

Fotoreportage Arnd Bronkhorst

Grand prix fotoserie

Klik hier voor de uitslagen.
Lees hier alles over EK Aken.

Bron: Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.