Baggrund

Finn nåede ikke at blive afklaret, før de 22 uger var gået

Den 56-årige kræftpatient Finn Kristensen har mistet sine sygedagpenge og er overgået til et jobafklaringsforløb uden at være færdigudredt. Socialrådgivere fremhæver i ny undersøgelse, at 22 uger er for kort tid til at kunne revurdere borgeres arbejdsevne
Finn Kristensen blev opereret for kræft i 2013 og 2015. På grund af eftervirkninger fra sygdommene har han været på sygedagpenge siden juni i år. Men nu har han mistet sine sygedagpenge og kan blive nødt til at prøve at finde et arbejde for at få økonomien til at hænge sammen.
Indland

Den 56-årige kræftsyge Finn Kristensen har netop mistet sine sygedagpenge og er blevet indstillet til et jobafklaringsforløb. Det har ikke været muligt for hans jobcenter at afklare Finn Kristensens situation på 22 uger, og derfor har det ikke været muligt for hans jobcenter i Randers at tage stilling til, om han skal have forlængelse af sine sygedagpenge.

»Jeg ved ikke, hvad der skal ske med mig. Jeg har ikke fået noget at vide om, hvad jeg skal lave i mit job-afklaringsforløb, for det ved kommunen vist ikke engang selv,« siger Finn Kristensen.

En af de nye ting i Sygedagpengereformen er, at borgere på sygedagpenge skal have revurderet deres arbejdsevne efter 22 – og ikke som tidligere efter 52 – uger. En ny undersøgelse fra Dansk Socialrådgiverforening viser, at 66 procent af de adspurgte socialrådgivere ikke kan afklare borgernes arbejdsevne på et fagligt forsvarligt grundlag efter så kort tid. Dette er netop tilfældet i Finn Kristensens sag.

Læs også: Socialrådgivere: Vi vurderer syge på uforsvarligt grundlag

»Grunden til, at Finn ikke kan blive forlænget, er, at han ikke nåede at blive afklaret på det helbredsmæssige, og når han ikke er det, kan kommunen ikke tage stilling til nogle af de forlængelsesmuligheder, der ligger i sygedagpengeloven,« siger Jane Klitgaard, der er socialrådgiver i 3F og repræsenterer Finn Kristensens sag.

Kan ikke forlænges

Finn Kristensen blev opereret for første gang for kræft i prostata og blæren i 2013 og igen i februar 2015 for kræft i nyren. På grund af eftervirkninger fra sygdommene har han været på sygedagpenge siden juni i år.

Finn Kristensen undrer sig over, at kommunen på den ene side siger, at de kan se, at han er for syg til at gå på arbejde, men samtidig må sende ham i et jobafklaringsforløb, hvor han skal arbejdsprøves.

»Min læge siger, at han har stor tvivl om, hvorvidt jeg kan vende tilbage til arbejdsmarkedet,« siger Finn Kristensen.

Finn Kristensen kan ikke få forlænget sine sygedagpenge efter de syv forlængelsesregler. Blandt andet fordi hans kræftsygdom ikke er i en livstruende fase. Omvendt kan kommunen heller ikke lave et jobafklaringsforløb til ham, fordi hans medicinske tilstand ikke er færdigudredt.

Læs også: For få ressourcer spænder ben for beskæftigelsesreformer

Ifølge Jane Klitgaard er der mange af 3F’s medlemmer, der kommer i klemme på grund af det nye, korte revurderingstidspunkt i sygedagpengereformen.

»Mange af vores medlemmer når aldrig at blive udredt rent helbredsmæssigt, før der skal tages stilling til forlængelse. 22 uger er simpelthen for kort tid,« siger Jane Klitgaard.

Tilbage i job

Før Finn Kristensen blev sygemeldt, kørte han rundt til rastepladser og holdt dem ved lige i Mariager Fjord Kommune. Da kræften blev værre, kom han ind på kommunens værksted, hvor han blandt andet hjalp til med vedligeholdelse af maskiner. Det blev dog også for hårdt til sidst, og han måtte sygemelde sig.

Nu er Finn Kristensens arbejdsgiver blevet opmærksom på, at hans sygedagpenge er udløbet og skal overgå til en lavere ydelse.

Finn Kristensen er blevet indkaldt til en samtale, hvor han forventer at blive fyret, fordi hans arbejdsgiver nu modtager en lavere refusion. Den ydelse, man får på jobafklaringsforløbet er nemlig væsentligt lavere end på sygedagpenge.

Med udsigt til at miste sit job er Finn Kristensen og hans kone nu begyndt at tale om, at han må vende tilbage på arbejdsmarkedet, selvom han kæmper med sin kræftsygdom.

»Det kan blive så svært at få det til at hænge sammen økonomisk, at der ikke er nogen anden udvej,« siger Finn Kristensen.