Ziggo maakt coaxloze Next Mini-mediabox beschikbaar voor alle tv-abonnementen

Ziggo maakt zijn Next Mini-mediabox beschikbaar voor al zijn tv-abonnementen. Deze mediabox is kleiner dan de huidige Next-mediabox en heeft geen coax-aansluiting. De Next Mini was eerder al beschikbaar bij de goedkoopste abonnementen van Ziggo.

Ziggo meldt dat de Next Mini vanaf maandag 5 september beschikbaar komt bij alle tv-abonnementen die de provider aanbiedt. De mediabox werd sinds 19 april al aangeboden bij Ziggo's TV Start-abonnementen. Dat zijn de goedkoopste abonnementen die de provider aanbiedt. Ziggo-klanten konden de Next Mini ook al aanschaffen als extra mediabox voor een tweede of derde televisie. Vanaf nu wordt de Next Mini ook standaard geleverd bij de duurdere Complete- en Max-abonnementen. Ziggo zei eerder dat bestaande klanten hun Next-mediabox kunnen inruilen voor een Mini. Dat kost eenmalig 19,95 euro aan activatiekosten.

De Next Mini ondersteunt net als de bestaande Next-mediabox 4k-resoluties, maar heeft geen coax-aansluiting. De Next Mini gebruikt in plaats daarvan een internetverbinding om televisie te kijken en moet daarom worden aangesloten met een ethernetkabel of een wifiverbinding. De mediabox is ook een stuk kleiner dan de huidige Next-decoder en is energiezuiniger. Volgens Ziggo verbruikt het kastje standaard 2,9W in stand-bymodus of 3,9W bij een HD-uitzending. In de ecomodus duurt het opstarten 20 seconden en is er sprake van een verbruik van 0,5W in stand-by en 3,9W bij het bekijken van een HD-uitzending. De Next Mini heeft een enkele HDMI 2.0a-aansluiting.

Ziggo Mediabox Next MiniZiggo Mediabox Next Mini
Stroomverbruik Next Mini-mediabox
Modus Opstarttijd Verbruik standby Verbruik HD-uitzending
Snelle start 5 seconden 2,9W 3,9W
Trage start 10 seconden 0,9W 3,9W
Eco-modus 20 seconden 0,5W 3,9W

Door Daan van Monsjou

Redacteur

05-09-2022 • 11:56

498 Linkedin Whatsapp

Submitter: robcoenen

Reacties (498)

498
491
153
8
0
243
Wijzig sortering
Waarom nog een box? Deze zomer een nieuwe TV aangeschaft en direct de Ziggo app geïnstalleerd, de MediaBox XL met zijn achterlijke verbruik direct afgekoppeld.
Indien je de TV versie van die app bedoeld, de bitrate voor Live/Replay TV is max ~5Mbit in 720p (de Next mini gaat tot zo'n ~12Mbit @1080 bij diverse zenders). Indien je de beeldkwaliteit voldoende vind dan is dat verder prima vanzelfsprekend maar dat verschil is er nu eenmaal tussen de Next Mini en de Ziggo Go TV app.
Het is super handig zo'n iptv kastje, want steeds minder mensen hebben in elke kamer een coax aansluiting. Maar de kwaliteit van IPTV is in mijn optiek matig tov het signaal via dvb-c. Zo zag ik bij T-Mobile regelmatig artifacts (blokken), terwijl via de kabel het gewoon haarscherp is.

Zeer benieuwd of dit voor Ziggo het begin is om op ten duur dvb-c gaat uitfaseren om meer bandbreedte op de kabel te krijgen.
Er is bandbreedte genoeg op de kabel, nu al. Ze gebruiken misschien de helft van het spectrum. Het zou wel een kostending kunnen zijn.

Voordeel van DVB-C is dat elke tv ermee overweg kan. Als je dat weghaald, ga je naar Apps toe. Of kastjes. En dan moet je die dus allemaal ondersteunen. Je bent natuurlijk niet verplicht om zo'n kastje van Ziggo af te nemen. En dan word het moeilijk.

Je hebt overigens ook nog DVB-C2 (maar dat lijkt niemand te gebruiken) en DVB-IP (interessant, maar alleen Panasonic ondersteund het).

Bij T-Mobile spelen er meer zaken schijnbaar een rol. Ze gebruiken niet de orginele streams maar gooien over alles nog eens extra compressie. Alleen dat gaat soms gepaard met artefacts e.d.

[Reactie gewijzigd door Klaus_1250 op 5 september 2022 13:19]

Er zijn vele zaken die DVB-C kunnen storen. Als je alleen nog maar ip signaal verstuurd, heb je bovendien geen splitters of versterkers en dergelijke meer nodig. Het zou mij niets verbazen als dit een poging is om DVB-C de nek om te draaien.
Ziggo gaat al langzaam over op glasvezel. DVB-C zullen ze los gaan laten op een gegeven moment.
90% van het netwerk is al glasvezel. Alleen vanaf de wijkkast naar het AOP is nog coax.
Ja dat is langer zo. Ziggo heeft nu al een aantal (nieuwbouw)wijken aangelegd met glas tot aan het AOP. Vanaf volgend jaar wordtals het goed is alle nieuwbouw met glas tot in de meterkast.
Al alngere tijd wordt nieuwbouw ook aangelged met alleen een wijkcentrum en eindversterkers, dus groepsversterkers zijn er tussenuit gehaald.
Vanaf de wijkcentra naar EV's werden HDPE buizen naast de coax aangelged om later glasvezels in te blazen zodat alleen de laatste tientallen meters over de coax gaan.
Niet alleen de bitrate, maar het schakelen tussen kanalen is een stuk trager, en als je het volledige TV pakket wilt kunnen bekijken (stel je hebt het Plus pakket bij KPN), dan moet je hun eigen STB gebruiken.

Het is echt mega irritant dat de Android TV app bij elke provider zo enorm gehandicapt is. En er is geen reden. Android TV is zo dichtgetimmerd als wat. Providers kunnen een Android TV box of stick prima behandelen alsof het een van hun eigen STBs is.

Ironisch genoeg zijn alle problemen weg als je subbed voor pirated IPTV. Bitrate is hoog, schakelen gaat snel, en je kan zelf kiezen op welke apparaat en app je de streams bekijkt. Ik zal heel eerlijk zeggen dat ik weer aan het overwegen ben om naar de pirated IPTV kant op te gaan, puur vanwege het gebruiksgemak. De kosten interesseren mij niet zo (KPN is aanzienlijk goedkoper per stream). En daarnaast NLZiet omdat zij bij default bijna alles wat zij uitzenden opslaan en als een VOD dienst aanbieden (handig voor als je achteraf beseft dat je een bepaalde serie wilt kijken, en je niet hebt opgenomen).
Heeft zo'n pirated IPTV eigenlijk ook 4k opties?

Ik erger mij eerlijk gezegd al jaren dat partijen zoals Ziggo niet gewoon fatsoenlijke kwaliteit aanbieden via de app. Dan moet je dus per sé zo'n boxje erbij nemen. Wil ik niet. Dat is eigenlijk gewoon iets dat verboden moet zijn.
Coax kabel rechtsreeks in de TV steken kan ook, eventueel met een CI+ module voor meer mogelijkheden.
Een kastje is dus niet verplicht
Ik kreeg gratis een nieuwe Mediabox XL, vandaag, dus gebeld dat ik liever de mini wilde. Dat kon, maar wat ze me nog niet verteld hadden was dat mijn twee CI-modules binnen twee weken gedeactiveerd zouden worden, omdat ik een nieuwe mediabox gekregen heb. Gelijk teruggeschakeld naar TV Basic/Alleen Kabel + internet Max, scheelde 5 euro per maand (en dat had dus al jaren gekund, ik heb die mediakastjes maar een paar keer gebruikt maar CI+ module vind ik veel handiger).
Kwaliteit was vergelijkbaar als met mijn ci+ module met coax. Ik heb de mini uiteindelijk weer teruggegeven omdat mijn LG magic remote niet werkte met deze mini. Blijkbaar heeft de mediabox next infrarood en radiofrequentie. De mini heeft alleen een van de twee waardoor het niet werkt. Ik heb geen zin in twee afstandbedieningen. Verder werkte her wel prima als je niet van zo een lelijk kastje in zicht houd.
Ziggo kijk ik voornamelijk informatief, dan vind ik beeldkwaliteit minder belangrijk. Jammer voor "Movies & Series", maar daar is helaas toch maar maximaal 1080p.
De meeste streamingsapp's bieden 4K daar kijk ik dan weer wel voor de beeldkwaliteit.
Ik ben het volledig met je eens.
Recent voor internet overgestapt van XS4all naar Ziggo en kreeg de Box erbij.
Mooi moment om eens te vergelijken. De DVB-C is echt stukken beter.
kastje dus maar op slaapkamer gedropped.
Jammer dat Ziggo de kwaliteit van de diverse App varianten bewust laag houdt. Lijkt me technisch geen enkel probleem om deze naar het niveau van de Next Mini te verhogen.
Kennelijk komen ze daarmee weg, geen klagende/weinig weglopende klanten ?
1. Mensen die geen tv hebben met ziggo go support

2. update roll outs niet over laten aan de verschrikkelijk matige systemen van smart tv’s. Als een smart tv te outdated is kunnen online features stoppen met werken. Dan moet ziggo zeker zeggen: Koop een nieuwe tv ?

3. Geen rekening hoeven houden met een bij benadering oneindig aantal soorten tv’s die allemaal gewoon hdmi hebben

4. Geen verantwoordelijkheid voor problemen die niet worden veroorzaak door ziggo, maar door de tv

5. Geen gezeur met klanten die buitenlandse tv’s importeren en daardoor de app niet kunnen gebruiken oid

6. Geen boze berichten van klanten die een tv hebben zonder ethernet poort met een super slechte wifi ontvanger waardoor “ziggo slechte beeldkwaliteit levert” of instabiliteit

7. Installatiemonteurs hoeven geen verstand te hebben van iedere afzonderlijke smart tv. Alleen van de box zelf en van hdmi

Ik kan nog proberen meer punten te verzinnen maar ik denk dat het inmiddels duidelijk is dat je iets te kort hebt nagedacht over je reactie

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 5 september 2022 14:01]

Mooi verhaal, maar hoe doen Netflix en Disney en Videoland etc dat dan?

Als ziggo alleen de TV dienst levert via aparte apps, en een ander deel van ziggo alleen de internet verbinding en het fysieke modem, dan is er toch niets aan de hand?
Hoe die dat doen? Die leveren alleen apps voor bepaalde SmartTV OS'en en voor op je smartphone in combinatie met casting. Dat is leuk voor streamingdiensten, maar het publiek voor TV kijken is een heel stuk breder en dan lijkt het me niet waard om beide te supporten. Er is wel Ziggo Go, dus je kunt dat gebruiken, maar per default de kastjes meeleveren scheelt ziggo een hoop koppijn denk ik zo
Maar moeten ze echt beiden supporten?

Is de Next Mini niet van binnen gewoon een vrij standaard SoC? Misschien iets Shields of Firestick achtigs?

En die app hebben ze al. The Go maar ook de TV.

Uiteindelijk zie ik het echt wel gebeuren dat je de Ziggo streaming dienst krijgt net zoals Netflix en de Ziggo internet service net zoals KPN etc.
Precies dit. Investeer in een goede app voor Apple TV en Android TV. Scheelt een hoop kastjes. Ik gebruik zelf alleen nog NLZIET op de Apple TV en dat bevalt prima.
Er is een goede Apple TV app van Ziggo, gebruik ik voor de tweede televisie waar geen coax aansluting is.
Ja ik doe dat met google chrome cast met google tv
Ik ook, maar dat is niet altijd even stabiel, om het zacht uit te drukken. Dat kun je de Chromecast niet kwalijk nemen, omdat in tegenstelling tot de Ziggo Go app, apps als Netflix en HBO Max wél zonder onderbrekingen streamen. Het lijkt ook af te hangen van het aantal mensen dat gelijktijdig streamen. Gisteren was bijvoorbeeld de Formule 1 nauwelijks via de Ziggo app te volgen door alle onderbrekingen.

[Reactie gewijzigd door John Duh op 5 september 2022 18:00]

Ja f1 kijk ik dan weer met de f1tv app op me google doosje dat werkt erg goed
Dat lag bij Viaplay, die problemen had, zaterdag zelfs precies tijdens Q3.

En dat merk je dan ook bij Ziggo waar Viaplay het signaal heen moet sturen.
Dat vermoed ik niet, omdat ik naar het live verslag via de NOS keek én het feit dat niet alleen het beeld elke paar minuten bevroor, maar ook elke keer de gekozen zender in beeld kwam.
Er is een goede Apple TV app van Ziggo, gebruik ik voor de tweede televisie waar geen coax aansluting is.
Er was een best wel goede Ziggo Go app op de Apple TV, maar sinds de app blijkbaar opnieuw ontworpen is, is de app buggy en traag.
Er is een goede Apple TV app van Ziggo
Misschien is de app ondertussen wel goed, maar deze krijgt een veel lagere kwaliteit stream dan de app op hun eigen hardware krijgt.
Ik kijk alles op mijn Nvidia Shield. ZiggoGo, F1TV, Netflix, Disney, YouTube... Eigenlijk heb ik helemaal geen kastje van Ziggo nodig. Heb voor de heb nog een oude Humax 5300c staan. Deze kan nog ouderwets op usb2.0 opnemen.
Yep. Hier f1 prime netflix en nlziet via de Amazon Fire.
Afstand bedieningen van de Philips tv en Amazon stick werken beiden.
Perfect beeld en veel gemak.
Alleen voor Astra 1 en 2 moet ik nog de source schakelen.
Dit heb ik dus ook. Werkt echt prima. Daarom ook de mini besteld, scheelt weer ruimte in de tv kast tov de Next. En ik wilde binnenkort de tv naar de andere kant vd woonkamer verplaatsten en dat gaat met internetkabel makkelijker dan met COAX. Dus dit kastje kom voor mij precies op tijd. Had het wel service gevonden als ik m (met duurste abo) voor niets had gekregen.
Zodat je je tv aan het internet moet hangen en de fabrikant lekker alles kan verzamelen, je afhankelijk bent van een app en tot hoe lang de ondersteuning daar voor is op jouw tv, en hoe goed de implementatie van de besturing is...

Neuh, doe mij maar lekker een kastje en een zo dom mogelijke tv.
De Next heeft ook gewoon Netflix ed apps.
En die stuurt niets terug?
Niets wat Ziggo ook niet al weet via de app. En ik vertrouw Ziggo meer dan LG/Samsung/TPvision/Etc.
Gaat Ziggo ads vertonen over Netflix heen, dan is dat natuurlijk ook snel afgelopen. Dan liever een Chomecast of een zelfbouw HTPC er aan dan direct de tv aan het internet hangen.
Oh ja? Vertrouw je Ziggo met het NEXT kastje echt meer dan die andere partijen?

Zet eens in je netwerk een router (als je dat nog niet had) tussen het NEXT kastje en het net en vang de traffic eens af van het NEXT kastje.

Niet normaal waar dat ding de hele dag *constant* verbindingen mee maakt met servers in de VS. Zelfs al gebruik je al die apps niet :/
Idd hier ook,ga binnenkort over op glasvezel daarom nl ziet....
In dit geval had Ziggo beter niet kunnen investeren. Ze hadden een perfect app waar ik graag gebruik van maakte.
Omdat de Ziggo app minder fijn werkt, zeker de laatste tijd is het waardeloos. Nu laatst ook een Ziggo Go update op android TV, daarna super traag. En sindsdien moet ik vrijwel elke dag inloggen..

waardeloos

[Reactie gewijzigd door dennis_rsb op 5 september 2022 14:40]

Hier ook inderdaad dat we elke dag opnieuw moeten inloggen op de Android TV app. Super storend! Heb de app al opnieuw geïnstalleerd en de cache geleegd, maar dit mocht allemaal niet baten. We hebben twee Chromecast TV's en een Shield Android TV, op alle 3 hetzelfde probleem. Dus het ligt niet aan de hardware, echt aan de applicatie.

Zouden ze de applicatie expres een beetje kapot hebben gemaakt om meer van deze Next Mini boxen te kunnen verkopen?
Ik sluit het niet uit dat ze het express doen idd. Veel boze mensen die uit frustratie denken "dan maar het kastje van ziggo proberen"

Ik heb een shield en een mi box s, speelt bij beide apparaten. Voorheen eigenlijk nooit problemen met de Ziggo Go app.

Hoop dat ze het snel fixen, het is inmiddels al een maand ofzo bezig dit gedonder.
En dan nog maar te zwijgen over de lage kwaliteit die ze door die apps heen duwen. Is gewoon schandalig. En we betalen schofterig veel geld nog ook. Vind Ziggo echt een klote bedrijf door dit soort onzin.
Opzeggen en weer nieuwe contract voor 12 maanden voor de helft.of glasvezel als dat mogelijk is voor u.
Omdat een app minder fijn werkt.
= Omdat de Ziggo app minder fijn werkt.
Je stelling klinkt erg principieel, maar dat hangt echt sterk af van de app-maker en de onderliggende hardware :)

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 5 september 2022 12:59]

Ik bedoelde idd de Ziggo Go app specifiek, en bv de KIJK app.

Ik heb een mi box s en een shield, het issue speelt op beide apparaten.
Yup, af en toe haperingen, de interface reageert sloom, soms word een kanaal geblokkeerd waar je een abonnement op hebt, en al helemaal die 'vernieuwing' dat je met de kanaal+1 knop naar een vorig kanaal gaat in plaats van de volgende, want dat is logischer (volgens de ziggo medewerkers)
En sinds die beruchte update werkt replay tv ook anders dan voorheen. Meer handelingen nodig dan voorheen.
Dat vaker inloggen herken ik.. erg vervelend.
Dit heb ik ook sinds de laatste update.

Dit heb ik ook meerdere keren gemeld bij Ziggo dat de Android tv app zo goed als waardeloos is geworden.

- traag
- moet heel vaak de app gedwongen stoppen anders blijft ie laden
- Vaker opnieuw inloggen

Ziggo is er van bewust en zou het verhelpen bij de volgende update
Ja ik hoop dat het snel gefixt is, het is erg irritant :p

[Reactie gewijzigd door dennis_rsb op 6 september 2022 11:11]

Begint qua verbruik te lijken op de KPN arris die ik momenteel heb.
Was een paar maanden geleden reden dat ik toch maar niet overstapte. (vervolgens heeft ziggo een puinzooi van de annulering gemaakt, maar dat is een ander verhaal).

Het is toch eigenlijk belachelijk dat ik mijn best doe om efficiënter met energie om te gaan en vervolgens een abbo afsluit met de Ziggobox next die drie tot vier keer zoveel gebruikt als mijn huidige settopbox.

om inderdaad maar niet te spreken over de horizon :X
tja.... het ergste vind ik nog dat er totaal geen verantwoordelijkheid lijkt te worden genomen. Ding slurpt naar hedendaagse begrippen best veel stroom, volgens mij vergelijkbaar met de 30 jaar oude versterker van mijn ouders, 50 watt. Om het totale verbruik van alle boxen te compenseren schat het artikel dat er 1000 voetbalvelden met zonnepanelen nodig zijn. Ziggo antwoord vervolgens doodleuk dat mensen eventueel de eco stand in kunnen schakelen.

Maar KPN lijkt het gebruik van deze stand ook niet aan te moedigen. Met de mededeling tijdens het opstarten dat je zoveel wattuur hebt bespaard lijkt het bijna nutteloos te zijn, vervolgens krijg je de tip dat de box sneller opstart als je de eco uit zet.

[Reactie gewijzigd door Lothlórien op 6 september 2022 07:55]

Omdat die app / TV geen multicast ondersteunt, is de kwaliteit van de streams via de app aanzienlijk lager.
Wat gaan ze daaraan doen ?
Geen idee, ik wacht er ook op. Bij KPN is de app geweldig mooi, veel mooier dan die jaren 90 interface van hun kastje. Maar ook daar hetzelfde probleem: de beeldkwaliteit van de app is veel minder.
Het is niet zo eenvoudig op te lossen, want de hoge bandbreedte op de kastjes wordt gerealiseerd met multicast. Multicast op de TV is niet goed doenlijk omdat men geen controle over de TV-firmware heeft. Feitelijk kan dit pas goed opgelost worden als er nieuwe standaarden zijn hoe een TV-app multicast kan opzetten.
Omdat net als KPN de hoogste bitrate/resolutie nog exclusief is voor deze setupboxjes, je TV app gebruikt gewoon de webstream.
Waarom nog een box als ik de coax kabel ook direct in mijn tv kan prikken en zelfs met een Internet only abonnement nog naar diverse kanalen kan kijken. Nadeel in dit geval is dan wel dat je weer een coax kabel nodig hebt.
Omdat de Ziggo app nog steeds blijkbaar niet alles ondersteund wat de box wel doet? Althans dat is wat ik te horen krijg als ik tegen iemand zeg om ipv de horizonbox te gebruiken gewoon de ziggo app te gebruiken, want dan zouden niet alle zenders en/of opname beschikbaar zijn. Of dat ook zo is weet ik niet, ben te lam om dat zelf na te kijken want ik gebruik de mediabox of Ziggo app zelf toch nooit, kijk nooit 'gewoon' tv.
Niet alle smart TV's hebben de Ziggo Go app. Volgens mij alleen Samsung en Android TV. Mijn LG heeft geen Ziggo Go bijvoorbeeld maar met de Google TV Chromecast heb ik dat weer wel. En uiteraard heb je gewoon de CI+ module. Die blijft gewoon altijd beter. Gewoon zappen op TV ipv allemaal HDMI kabels en kastjes. Je TV displayed ook netjes de programma's.

Vorig jaar had je als meerwaarde dat je met de Ziggo Next box 4K Formule 1 kon kijken. Dat bestaat niet meer dus er is absoluut geen enkele meerwaarde meer aan zijn box tenzij je een "domme" TV hebt dan is het handig met de apps(Netflix) en on demand functies op de media box. Maar het is zeker geen 2,50 per maand boven je abonnement waard mensen. Vraag gewoon een CI+ module dan ben je goedkoper uit met je abbo.
Ik heb sinds een maand of 3 2 van deze kastjes. En kan zeggen, ze werken echt top. Op plaatsen waar geen coax aansluiting aanwezig is is dit echt een ideale oplossing. Zeker omdat je nergens gebruik hoeft te maken van de smartphone. Enige minpunt is alleen dat de disney app er (nog) niet in zit.
disney
In de tussentijd kun je een dongle mede aansluiten op je tv ?

[Reactie gewijzigd door tweazer op 5 september 2022 17:45]

Ik mis de Disney en de HBO app echt in mijn Next media box.

Ik snap dat ze HBO niet doen IVM het weggaan van HBO vorig jaar bij Ziggo (okay) maar Disney lijkt me toch wel een (te)grote speler die ook op de boxjes van Ziggo hun software wil. Ik snap niet waarom dat nog niet gelukt is. Er moet iets of iemand dwars liggen bij die situatie, zo moeilijk kan een App voor een settopbox ook niet te maken zijn.
Ik snap de hele onzin van encryptie niet: de gebruiker identificeert zich al (dat kan juist wel encrypted, kan met cookie), maar waarom niet unencrypted streamen, dan is elke http client geschikt ??? Encryptie kost 7 tot 10% aan bandbreedte, elektriciteit, delays. De enige zinnige reden zou een stapeltje juristen zijn die denken met encryptie content beter te beveiligen ... Lawyers & politics hate technicians ....
Volgens mij is de Ziggo app gecapped op 720p. Of is dit inmiddels aangepast?
Ik weet niet hoe de app rechtstreeks op jouw tv werkt, maar op onze tablets/telefoons en dan casten naar een Chromecast is dramatisch slecht en onbetrouwbaar.

Dan wordt de ervaring wel erg gedicteerd door de apparatuur die je in huis hebt.
Dit klinkt meer als een netwerkprobleem.
Behalve dat ik gewoon een huis vol ingerichte access points heb en er geen enkele online service hapert, behalve die van Ziggo. Ok en die van de F1, maar daar klaagt iedereen over. ;)
Casten wordt soms ook lekker geblokkkeerd (RTL, kuch, kuch)
En over een paar jaar doet die app het niet meer op die TV, dan ook maar weer een nieuw TV
Wie zegt dat de app er mee stopt?
Maar mocht het zo zijn, dan liggen in mijn geval de ontvangers nog opgeborgen in een kast en kan ik ze weer in gebruik nemen.
Een nieuwe TV of je koopt voor een paar 10tjes een chromecast??? Niet zo moeilijk doen joh ;p
Omdat die TV apps lage bitrates met extreme vertraging hebben, en vaak ook nog eens heel instabiel zijn. Totaal niet te vergelijken met een fysieke decoder.
Bij mijn KPN abonnement (glasvezel) heb ik onlangs, zowel in de huiskamer als in de slaapkamer, de ontvangers verwijderd. Daarmee waren in beide ruimten + in de meterkast meteen ook de draadloze verbindingsstekkers (die elk 2 stopcontacten bezet hielden) overbodig.

Nu ontvang ik tv via de KPN/ITV app op mijn Samsung tv's.
Beeldkwaliteit is nu wat minder dan via de ontvanger, maar wat mij betreft nog meer dan acceptabel.
Komt bij dat ik zelden live tv kijk, bijna alleen voetbalwedstrijden van ESPN. Reguliere tv uitzendingen bekijk ik wanneer het me uitkomt via Videoland of NLZiet.

Scheelt 3 bezette stopcontacten in de woonkamer, 3 in de slaapkamer en 1 in de meterkast.
Daarnaast scheelt het in zowel de woonkamer als in de huiskamer een utp kabel en een hdmi kabel.
Met alle computerapparatuur heb ik al bedrading genoeg......

[Reactie gewijzigd door sellh48 op 5 september 2022 15:20]

what about the 2 minute delay?
Ja die XL box is echt een waardeloos ding, heb die van ons zodra het kon om laten ruilen voor een next . Die XL maakte herrie en liep continue vast, de next is al echt een verbetering maar misschien moet ik toch ff voor die mini bellen want die is nog kleiner 😁
Ziggo app is niet beschikbaar op lgweb os. En coax is rot neerleggen utp heb je vaker wel liggen op de juiste plek
Omdat deze box o.a. een betere beeldkwaliteit geeft. Wanneer ik TV kijk is beeldkwaliteit voor mij wel belangrijk, de Ziggo app is prima voor op mobiele devices wanneer ik niet thuis ben.
kijk maar eens over 3-5 jaar, dan werkt je tv nog steeds perfect maar helaas, de ondersteuning voor de app is er niet meer.

voor mij zou een kaal scherm, kwaliteit van een TV of beter 4K of 8K perfect zijn.
geen tuner, geen boxen, helemaal nks, geen extra's gewoon alleen een scherm met een aantal HDMI aansluitingen met goed werkende ARC. dan kan die ook goedkoper zijn dan wat nu op de markt komt.

goeie surround set er bij, alles daar op aansluiten indien mogelijk en goed beeld en geluid.

ben ik een tv provider beu, dan pak ik een andere.
ieder zijn eigen kastje, verantwoordelijkheid van de provider om het up to date te houden.
kastje niet werken, provider bellen nieuw kastje.
sateliet ontvangst, eigen kastje.

voordeel is dat je niet afhankelijk bent van de ondersteuning van de tv producent met je tv.

nu heb ik hier een 4K oled staan, komt nu al geen nieuwe software meer voor uit, terwijl bij google wel een nieuwe versie op de plank ligt.
Waarom nog TV? Ik neem alleen internet en steun daarmee geen hersendode politieke gestuurde TV onzin, wat 95% van het TV aanbod is.
Helemaal mee eens. TV is Brainwash Maschine. Ik kijk al 2 jaar niet meer
Mediabox XL. Wellicht is dat woord zelfs ondermaats voor dat bakbeest :+
Ding liep al vast bij het openen van Yoetoeb of Uitzending Gemist..
De ziggo go app doet het hier al heel lang niet. Denk dat ik nu 2/3maanden zonder tv zit. Ik zou dus verdomd blij zijn met deze box omdat ik nu mijn laptop aan de tv moet koppelen om tv te kijken.

Maarja ieder z'n ding natuurlijk :+
op een samsung tv heb je geen ziggo app
deze tvs hebben een besturingssysteem tinzen
dus geen android
Helaas geen infra-rood oog, dus bedienen met een Logitech Harmony of vergelijkbare universele AB gaat hem niet worden. Je bent dus verplicht om de AB van Ziggo te gebruiken, weer extra troep op de salontafel...
Ik heb een mailtje van Ziggo gekregen. Ze vervangen 2 dingen, niet 1 zoals in het artikel staat.
1. Je krijgt een next mini mediabox
2. Je krijgt een nieuw modem.
De oude hardware kan naar een recyclepunt.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ruil je mediabox kosteloos om
Beste meneer *************,
De beste tv-ervaring voor jou, daar gaan we altijd voor. En omdat je jouw mediabox alweer een tijdje hebt, werkt die vast niet altijd meer zoals het hoort. Daarom mag je ‘m gratis omruilen voor de allernieuwste Next Mini. Je kijkt daarmee gewoon je favoriete programma’s, het werkt alleen veel makkelijker en met meer mogelijkheden.
Bestel ‘m gratis
Nieuw met Next Mini
Makkelijk zoeken in het menu
Haarscherpe 4K-beeldkwaliteit
Toegang tot apps zoals Netflix
Klein en verbruikt weinig stroom
Veel zenders tot 2 dagen terugkijken
Eenvoudig installeren
De Next Mini installeer je snel en makkelijk. In de handleiding die erbij zit, staat precies hoe je dat moet doen. Heb je vragen of hulp nodig bij installatie dan helpen onze collega's van de klantenservice je graag.
De oude mediabox
De oude mediabox breng je naar een Wecycle punt of de milieustraat.

Internet modem
Naast de beste tv-ervaring wil je natuurlijk ook stabiel, snel en veilig internet. Heb je nu een zwart internet modem? Dan ontvang je gratis bij je bestelling het nieuwste modem. De oude breng je samen met je mediabox weg.
Bestel ‘m gratis

Fijne dag,
Marcel de Groot
Directeur Consumentenmarkt
De oude mediabox breng je naar een Wecycle punt of de milieustraat.
De oude [modem] breng je samen met je mediabox weg.
Is het wettelijk niet zo dat de leverancier deze producten kosteloos moet innemen? Ik vind het namelijk nogal makkelijk dat Ziggo de klant aan het werk zet om de oude boel zelf weg te brengen. Zou praktischer (en klantvriendelijker) zijn als Ziggo gewoon een retourlabel bijsluit zodat je de oude boel retour kan sturen naar Ziggo.
Zoveel moeite is het inleveren van een klein elektronisch apparaat toch ook niet? Er zijn diverse punten waar je het gewoon gratis mag afgeven, veel bouwmarkten, grote elektronica ketens, etc. hebben vaak wel een bak staan voor elektrische apparatuur. Scheelt ook gelijk weer een heleboel pakketjes onnodig versturen.

Zet het desnoods even apart en neem het mee naar de lokale milieustraat wanneer je meer spullen hebt verzameld.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 5 september 2022 13:12]

Helemaal mee eens. En dan neem je direct de opgespaarde oude batterijen en eventueel kapotte spaar en led lampen mee.
En volgens mij moet je, als Ziggo het terugneemt, nu ook al naar een PostNL punt om het retourpakket af te geven. Plus de handeling om te verpakken. Je werd dus altijd al aan het werk gezet. Grote kans dat een Wecycle punt of een container van de Gemeente net zo makkelijk voor handen is als een PostNL-punt.
Zoveel moeite is het inleveren van een klein elektronisch apparaat toch ook niet? Er zijn diverse punten waar je het gewoon gratis mag afgeven,
Dat zal best, maar contractueel is het een ander verhaal. Deze apparaten zijn in bruikleen en zijn onderdeel van de overeenkomst. Ziggo is verplicht je op zijn minst een oplossing te geven waarbij jij het terug kan sturen (kosteloos) of dat ze het ophalen.

Bij “zomaar” ergens inleveren kan er namelijk niet gecontroleerd worden of de overeenkomst wel is nageleefd. Tevens kon je die units ook voor een maandelijks bedrag bijbestellen en huurde je ze. Deze zou ik dus never nooit niet gaan inleveren bij iets anders dan Ziggo zelf.
Bij “zomaar” ergens inleveren kan er namelijk niet gecontroleerd worden of de overeenkomst wel is nageleefd. Tevens kon je die units ook voor een maandelijks bedrag bijbestellen en huurde je ze. Deze zou ik dus never nooit niet gaan inleveren bij iets anders dan Ziggo zelf.
Dat was mijn eerste gedachte ook, toen wij paar jaar geleden, een nieuwe modem en 2 CI+ modules kregen. De oude modem en mediabox stond voor lange tijd opgeborgen, na een telefoontje naar Ziggo toe, kreeg ik te horen dat ik de spullen gewoon bij een milieu inleverpunt kon inleveren. Heb ze zelfs 2 x gebeld om te kijken of het daadwerkelijk ook zo was, gezien je zou verwachten dat je de oude spullen moet inleveren.

Blijkbaar schrijven ze de spullen na x jaar af, waardoor het voor hun niet meer aantrekkelijk is om de oude spullen terug te nemen. Vandaar dat je ze dus kan inleveren bij een inleverpunt; tenzij het om redelijk nieuwe spullen gaat, die willen ze dan wel terug hebben.
ja is wel zo, maar boeit me niet zoveel. In de overeenkomst staat dat de spullen na gebruik weer terug gaan naar Ziggo en aangezien zij administratief al zo dramatisch de boel op orde hebben (welke provider tegenwoordig niet helaas) gaat het gewoon terug met verzendbewijs. Wat ze er daarna mee doen is niet mijn probleem, maar ik houd me graag aan het contractuele deel. Voor je weet krijg je ineens een rekening van 400 ekkies voor een apparaat wat zij niet meer willen hebben en jij al hebt weggegooid. Daar ga ik niet mee akkoord.
Als jij schriftelijk een bevestiging hebt van Ziggo dat je het zelf weg mag gooien geldt dat net zo goed, ze kunnen jou dan juridisch geen rekening meer sturen. Mochten ze dat alsnog doen dan wijs je ze op die eerdere communicatie.

Overigens betalen we doorgaans met euro's in deze contreien, geen idee waar Ziggo in "ekkieland" levert.
Zegt ziggo lever maar in bij de milieustraat dan doen ze schriftelijk afstand van de spullen. In feite ben jij dan de eigenaar geworden. Mailtje zou ik bewaren
[...]
Dat zal best, maar contractueel is het een ander verhaal.
ik heb natuurlijk het contract niet voor me maar ik stel me zo voor dat ziggo iets zegt als volg de verzendinstrcties op) Dat kan dan natuurlijk prima zijn breng het naar de milieustraat
Deze apparaten zijn in bruikleen en zijn onderdeel van de overeenkomst. Ziggo is verplicht je op zijn minst een oplossing te geven waarbij jij het terug kan sturen (kosteloos) of dat ze het ophalen.
Nee, het is hun eigendom, dat betekent dat, zolang de wet niet overtreden wordt, ze ermee mogen doen wat ze willen. Inclusief in (laten) leveren bij de milieustraat.
Bij “zomaar” ergens inleveren kan er namelijk niet gecontroleerd worden of de overeenkomst wel is nageleefd. Tevens kon je die units ook voor een maandelijks bedrag bijbestellen en huurde je ze. Deze zou ik dus never nooit niet gaan inleveren bij iets anders dan Ziggo zelf.
In principe ben je, als ik een geïnformeerde gok mag doen naar de inhoud van het levering’scontract, Verplicht om met de hardware te doen wat Ziggo van je verlangt, Dat kan dus betekenen dat zij van je vragen dat apparaatje in een bepaalde doos, met een bepaalde sticker. Bij een postpunt af te leveren, of ze kunnen van je verlangen het ding op verantwoorde wijze weg te doen. Het klopt dat ze hiermee mogelijk enige milieu voorschriften onvoldoende nakomen maar aangezien het apparaat toch niet meer bereikbaar is door de Deactivering aan de zijde van Ziggo mag je ervan uitgaan dat klanten na verloop van tijd het niet werkende ding alsnog bij een inleverpunt aanbieden.

Dan zou je wellicht nog het argument kunnen maken dat klanten hem nu wel gewoon in de prullenbak kunnen gooien maar daarbij zal gelden dat er niet veel gemeentes controleurs actief zijn die dit soort zaken dan gaan uitzoeken die controleurs zullen mogelijk wel eens contact kunnen opnemen met Ziggo om aan de hand van een serie nummer te achterhalen welke idioot het ding niet in de milieustraat heeft gebracht om dan alsnog lelijke boete uit te schrijven

[Reactie gewijzigd door i-chat op 5 september 2022 16:18]

Precies waar ze bij Ziggo dus op hopen en wat gewoon niet jouw taak is.
Stuur je ze toch gewoon mee met de oude modem en mediabox. Je krijgt daarvoor een label van Ziggo (tenminste altijd zo geweest), alleen pak je dan een wat grotere doos en gooi je daar alles in.
Ik twijfelde en bij Ziggo wisten ze het niet, ik kreeg een retourbox opgestuurd en heb mijn spullen daarin gedaan.

Eind goed al goed.
En omdat je jouw mediabox alweer een tijdje hebt, werkt die vast niet altijd meer zoals het hoort.
Ik ben blij dat Ziggo op de hoogte is van de kwaliteit van hun "eigen" apparaten
Lol, deed hij dat wel toen je hem kreeg is dan eigenlijk de vraag ;)
Nee, dat is ook de hoofdreden dat ik ben overgestapt naar glas van KPN. Maar wat wel klopt dat ie het steeds slechter begon te doen. Dus de ouderdom en/of slechte software updates speelde wel degelijk parten.
Hahaha, ja beter worden met tijd hebben ze daar bij Ziggo nog nooit van gehoord ;)
de normale next is een hele verbetering tov de horizon/xl box die de meeste mensen alleen kennen. die is er nu gelukkig helemaal uit
Dat geloof ik meteen, maar de potentie van vorige apparaten is nooit gerealiseerd, dat is wat ik bedoelde met beter worden met tijd. Ze hadden zeker meer kunnen halen uit die vorige versies met betere ontwikkeling op het gebied van software (de potentie en ideeen waren vanaf het begin van die boxen mooi, de uitwerking niet altijd even stabiel).
Ik moest zo lachen toen ik dat las.
Eerlijkheid is ook verfrissend
Met de zwarte modem wordt UPC bedoeld. De oude UPC model kon men al jaren omruilen voor een Witte. Ziggo geeft al jaren lang de witte mee, de UPC model is gewoon op alle fronten slecht, slecht signaal en weinig functies die tegenwoordig wel in modems zitten.
Mag ik vragen welke box je had?
Ik heb in mijn beleving (ook) een oud beestjes staan (media XL) maar het enige wat ik heb gekregen is een software update 🙃
Een zwarte, geen idee wat het is, ik heb geen idee of ze allemaal zwart zijn.
Ze zeggen ook niet welk model, enkel de kleur.
Logitech Ultimate doet het prima
Bluetooth dan neem ik aan?
klopt! Overigens zit er nog wél een IR lezer in de afstandbediening van Ziggo.. dit is om de home cinema/audio te kunnen besturen
Niet echt een oplossing want die kun je niet meer krijgen. Leuk als je die toevallig al hebt...
Je kan geen enkele Harmony nog krijgen...
Klopt. Logitech heeft de Harmony lijn de nek omgedraaid helaas.
Heb toevallig van de week nog een Companion op de kop kunnen tikken die er super netjes uit ziet... m'n eigen Companion was na een jaar of 8 wel overleden en helemaal gaan plakken :p
Plakken?? Ik wil denk ik niet weten waar die afstand overal voor gebruikt is.. :/
:')

Hij is van dat soort "rubber" gemaakt dat na een aantal jaar in het zonnetje liggen op de rugleuning gaat desintegreren tot een soort plakkende rotzooi.
Aha, niet heel slim over nagedacht maar eigenlijk ook wel begrijpelijk in onze consumptiemaatschappij waarbij de fabrikanten het liefste hebben dat je elke twee jaar iets nieuws van ze aanschaft.
Doe wat alcohol op een doekje en dan poets je zo die plakkende laag eraf. Dat heb ik ook bij mijn eigen Harmony gedaan.
Dat is nog wel een idee voor als de nieuwe ook gaat plakken :)
hahaha nice.. zo struin ik nog regelmatig het internet af naar 'oude' Logitech Harmony afstandsbedieningen. Omdat ik deze nog veelvuldig gebruik. Al merk ik dat het met HDMI-CEC al steeds minder wordt.
Nu ik geen lineaire TV meer kijk (en dus Ziggo TV heb afgesloten) gebruik ik eigenlijk alleen nog maar de Chromecast met afstandsbediening en die schakelt zelf mijn receiver en TV in.
Hoeft op zich niet per se. Ik kan bv mijn PS3 inschakelen met een Harmony met hub omdat deze met bluetooth gekoppeld is. nVidia Shield werkt op dezelfde manier, wellicht biedt deze decoder ook zoiets aan voor apparaten van derden?
Dat kan inderdaad, maar dat kan alleen doordat de Logitech specifiek ondersteuning heeft voor de PS3. Je moet een setup procedure doorlopen om te pairen.

De Logitech Harmony kan niet zomaar met elk Bluetooth apparaat overweg. Dat 't overweg kan met dit kastje lijkt mij daarom zeer onwaarschijnlijk.
Dit is toch "maar" een android box met een ziggo sausje erover?

Toen ik mijn Mi android kocht, stond die ook niet in de lijst van Logitech. Maar gewoon een andere android box genomen en alles werkt. Ik ga er dus beetje van uit dat Android boxen, mits paar uitzonderingen, allemaal dezelfde commando's gebruiken.
Dus ik veronderstel dat dit ook wel zou werken met deze box.

Ervan uitgaande dat deze android draait natuurlijk
Ik denk dat het probleem niet zo in het besturingssysteem zit, maar in de hardware: zonder Bluetooth of infrarood zal een Harmony er weinig mee kunnen.

maar ik heb geen Next dus durf niet te zeggen of die dat wel of geen Bluetooth/infrarood aan boord hebben
Er moet toch iets zijn anders heb je geen afstandsbediening.
Als een gewone afstandsbediening ermee overweg kan, dan kan een Logitech (Ultimate) dat ook
Nee dat hoeft dus niet. Als de afstandsbediening werkt via bluetooth, dan kun je niet zomaar een andere afstandsbediening gebruiken. Dat is niet te vergelijken met het onbeveiligde infrarood signaal, wat een universele afstandsbediening zo kan uitzenden.

Een fire tv kun je bijvoorbeeld ook alleen besturen via bluetooth, dus d.m.v. een harmony hub. (of natuurlijk via hdmi-cec).
Heb je mijn post erboven gelezen? Ik reageerde op een post die zei dat een Logitech niet zomaar met ieder apparaat overweg kon. Waarop ik reageerde dat, als het een android OS is, alles 99% overeen kwam en dus waarschijnlijk wel ging werken.

Zal het anders verwoorden. Als een toestel een afstandsbediening heeft, dan zal Logitech (hub) daar 99% zeker wel mee overweg kunnen
De Next mini heeft als ik het goed heb Bluetooth aan boord voor de afstandsbediening.
Klopt. Geen IR nodig.
En aangezien Logitech Harmony niet meer gemaakt/ondersteund wordt door Logi is het ook klaar met nieuwe apparaten gok ik.
Mijn Samsung TV ondersteunt de Next als een soort app met snelkoppelingen naar bijv. de TV gids en opnames die je direct kan openen. Gewoon met je normale afstandbediening. Je bent de Ziggo AB dus helemaal niet nodig. Wss werkt het met iedere TV die HDMI CEC ondersteund.
Welke Samsung TV heb je? Ben dit nog niet tegengekomen. Hoe stel je dit in?
De 65Q60R uit 2019. Ik heb niks ingesteld. Dat ging automatisch.
Excuus. Ik had blijkbaar wel een ab ingesteld. Je voegt een universele afstandbediening toe. Selecteer kabel satellietontvanger. Selecteer Rechtstreeks op tv. Daarna Ziggo. Selecteer Hdmi poort. Kies kanaal omhoog net zolang totdat je een modelnummer kan zoeken. Selecteer Modelnummer zoeken. Zoek op DCR7111. Probeer deze met Kanaal omhoog en zeg daarna Ja als het werkt en dan Gereed. Nu zie je onderin de balk Ziggo Mediabox.
Wij hebben thuis de telenet TV-box, wat waarschijnlijk een voorloper is van deze Ziggo Next Mini, ze hebben in ieder geval dezelfde afstandsbediening.
Het leuke is dat die afstandsbediening stemherkenning heeft om programma's op te zoeken. Werkt ook in de youtube-app. Erg handig als je kleuters in huis hebt die nog niet kunnen lezen :)

Sinds de komst van de Telenet TV-box ligt bij ons de Harmony in de kast, 95% van de tijd volstaat de Telenet afstandsbediening. Enkel voor de Nintendo Switch moet ik een andere remote gebruiken, maar moet dan toch naar de kast lopen om de controllers...
Ik gebruik de FLIRC 2 op mijn shield en dit werkt erg goed, wellicht is dat ook een optie voor dit kastje

-edit: typo-

[Reactie gewijzigd door Da_Plague op 5 september 2022 12:46]

En dat is met name erg lastig voor mensen met een beperking in een rolstoel waar vaak ir gebaseerde technieken worden gebruikt voor alles in 1 ab’s.
is origineel een uitvinding van sony afaik. Is een protocol waarmee apparaten die over hdmi verbonden zijn (afstandsbediening)commando's aan elkaar door kunnen geven.

Bijvoorbeeld de film op je blu ray speler pauzeren met de afstandsbediening van je tv of het tv volume aan kunnen passen de afstandsbediening van je blu ray speler

of je soundbar volume kunnen regelen met je tv afstandsbediening

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 5 september 2022 13:37]

Was een reactie op het niet kunnen gebruiken van een andere afstandsbediening dan die van Ziggo zelf. Is dus bedoelt als voorstel van de orginele poster om te kijken naar HDMI-CEC :)
Ik lig te slapen denk ik. Ik las alleen jouw comment, niet waar je op reageerde
Ik ga binnenkort maar eens naar Sofabaton kijken, die kan ook bluetooth. Steeds meer apparaten (bijv. Android TV kastjes en ook de KPN decoder) kunnen geen IR maar alleen Bluetooth, en dat mis ik in mijn Harmony dus wel.
Mijn Logitech Harmony werkt niet (meer) met IR. Dat doet de HUB wel maar de verbinding tussen de Hub en de AB is geen IR (weet niet wat precies maar draadloos door het hele huis zonder zicht. Wellicht dat de combi met HUB wel aan de praat te krijgen is (als ze hetzelfde protocol ondersteunen)
Wordt ondertussen dan misschien eens tijd om een universele AB aan te schaffen die ook BT doet.
Overigens zit er nog wél een IR lezer in de afstandbediening van Ziggo.. dit is om de home cinema/audio te kunnen besturen. Dus in principe hoeft het niet...tenzij je nog andere apparaten hebt
Volgens mij verspreid de Harmony hub zowel RF als IR in je "gesloten" kast toch? I.c.m. de losse IR zenders.
Of ben ik abuis? _/-\o_
Die afstand bediening zet bij mij alles aan dus heb die van me soundbar en tv al in de kast gemieterd 🤣
Helaas geen infra-rood oog,
Als het ding een usb interface heeft zou je een flirc kunnen proberen ?
Moge ze maar snel de Mediabox XL / Horizon box uitfaseren met een dramatisch verbruik. En dat met het inmiddels uitschakelen van de interne harde schijf van dat ding, vroeger kon je lokaal opslaan en werd het niet na een jaar weggemikt.

Aan
Maximaal: 59 Watt
Stand-by: Snelle start 34 Watt >>> 298 kWh/jaar + verbruik als ie aanstaat
Stand-by: Trage start 16 Watt >>> 140 kWh/jaar + verbruik als ie aanstaat
Stand-by: Eco 0,4 Watt
bron: https://www.ziggo.nl/klan...en/mediaboxen/mediabox-xl

En trage start is wat het zegt. Duurt meer dan een minuut om beeld te krijgen. Met dit verbruik had dit apparaat nooit op de markt mogen komen. Ik heb de Next gelijk (succesvol) gebedeld toen hij uitkwam, maar kort erna was dit niet meer mogelijk.
iedere klant kan gewoon bellen met Ziggo om zijn horizon box in te ruilen voor een next. Sterker nog de horizon box willen ze niet eens terug kreeg geen retour box.
Inmiddels wel, maar er is lang schaarste geweest van de Next kastjes zodat je ze alleen bij het duurste abo nog kreeg en niet zonder meer om kon ruilen als bestaande abo. Wat een energie is er verloren gegaan met die dingen.
Ja het is ook wel een schande dat ze niet iedereen opbelde om die horizon box in te ruilen. Heel veel mensen veel geld kwijt aan energie kosten.. en frustratie want wat waren die dingen sloom geworden.
Zoals in andere reacties te zien is, is Ziggo nu pro-actief aan het mailen naar klanten met een oude mediabox.
Ach beter laat dan nooit toch? Gewoon schande dat dit zo lang heeft moeten duren....
Niet dus. Ik kan alleen een next krijgen als ik naar een veel duurder abonnement overstap waarbij ik verplicht wordt om een internet verbinding af te nemen die ik niet wil en niet nodig heb.
Is er een reden dat het verbruik zo hoog is in zowel stand-by als gebruik? Of is er gewoon verkeerde hardware gebruikt?

Een opstarttijd van een minuut is ook wel bizar lang.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 5 september 2022 12:23]

Ik zet 'm gewoon uit met de uit/aan knop op de achterkant, het lijkt me dat hij dan niks meer gebruikt. Opstarten duurt misschien een minuut vanaf dan? Ik snap niet hoe ze op 3 minuten opstart tijd komen.
Je kan geen gebruik maken van Teletekst op deze kasje dat is de enige nadeel aan de mini
Teletekst... serieus?
Het is 2022, wie gebruikt er nog teletekst.
Ik gebruik nog teletekst. Vertel eens, wat is er mis mee?

En misschien ook de vraag: weet je een alternatieve dienst waarin je net als bij TT in één oogopslag zo eenvoudig de hoofdpunten van het nieuws ziet en kunt doortikken naar bondige, droge inhoud? Zonder advertenties, supersnel, geen verdienmodel.

Ik gebruik het wel 98% van de tijd op mijn mobiel

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 5 september 2022 12:25]

Is teletekst snel…? De laatste keer dat ik teletekst gebruikte was het mega traag. Zag je de pagina nummers voorbij komen, wachtend op dat jouw pagina weer aan de beurt was.

Nu is het ook uit de CRT tijd dat ik teletekst voor het laatst gebruikt heb.
Op een oude CRT was het in zoverre traag dat er maar één pagina in het geheugen stond en als je dan naar een andere pagina wilde gaan, moest je wachten tot die weer 'voorbij' kwam over de kabel (tenminste, ik nam aan dat het zo werkte). Nieuwere CRT's en modernere tv's hebben / hadden een geheugen. Bij digitale zenders zal het sowieso anders werken dan vroeger. Ik zie pagina's nu na het intikken van het derde cijfer direct. Bij een goede Teletekst-tv (of device) kun / kon je ook handmatig van pagina wisselen en hoef je daar ook niet op te wachten.

Op mobiel is het nu tikken op het paginanummer en je ziet direct de content.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 5 september 2022 13:16]

offtopic:
Teletekst maakt gebruik van ongebruikte beeldlijnen. Er past een beperkte hoeveelheid data in die beeldlijnen, waardoor er gecycled moet worden door de pagina's. Per frame (en daar zijn er 25 van in een seconde) kunnen 287 bits worden verstuurd, dus een totaal van bijna 7kB per seconde. Een Teletekst-pagina is 960 bits groot (een raster van 40*24 "pixels" die ieder in 7-bits beschreven kunnen worden).

In theorie kunnen er dus ongeveer 7,5 Teletekst-pagina per seconde worden ontvangen door je TV. De "loop" van pagina's noemen we een "carousel". Sommige pagina's worden vaker uitgezonden dan andere. Zo zijn NOS TT100, NOS TT101 en de live sportuitslagen vaker in de "carousel" opgenomen dan bijvoorbeeld het weerbericht.

In de VS is Teletekst niet aangeslagen (behalve voor ondertiteling). NTSC had minder vrije beeldlijnen dan PAL en SECAM, dus duurde het langer om door de carousel te gaan (dus het was trager). Ook konden er minder bits per beeldlijn worden verzonden, zodat de NTSC-variant maximaal 32 karakters op een regel kon tonen (PAL en SECAM konden er 40 tonen).

De drie grote TV-fabrikanten in de VS stonden er ook niet achter. De meeste NTSC-TV's in de 70s en 80s hadden daardoor geen TT-decoder aan boord. Zelfs voor ondertiteling moesten mensen een special decoder aanschaffen (die dan ook alleen maar de ondertiteling ondersteunde en niet de andere pagina's - als die al aanwezig waren in het signaal). Pas in 1990, na het invoeren van de Television decoder circuitry act werd Closed Captioning standaard op Amerikaanse TV's.

In Japan is het systeem nooit aangeslagen omdat er geen goede manier is om het (veel) complexere Japanse schrift te tonen middels Teletekst.

Ik heb het hierboven overigens over TeleTekst v1.0. Latere versies hadden hogere resoluties en ook meer kleuren en mogelijkheden.

[Reactie gewijzigd door Heroic_Nonsense op 5 september 2022 13:52]

Beetje achterhaald verhaal: Voor analoge TV klopt het dat teletekst in ongebruikte beeldlijnen wordt doorgegeven, maar het tijdperk van analoge TV bestaat niet meer. In DVB heeft een zender een aparte teletekst-stream (naast beeld en geluid) en kan de bandbreedte vrijelijk gekozen worden. Als een zender veel pagina's uitzendt, kan de bandbreedte verhoogd worden om pagina's sneller te doen laden.

Omdat DVB wereldwijd gebruikt wordt (op satelliet en kabel, voor de ether zijn er nog landen die ATSC en ISDB gebruiken) zijn de beperkingen om teletekst uit te zenden in theorie ook weg, maar het is natuurlijk niet heel vreemd dat teletekst een Europees feestje is gebleven.
Het was dan ook een reactie op de post erboven dat TT traag was op zijn oude CRT. :)
Leuk stukje info over deze oldschool techniek.

Nooit over nagedacht hoe ze dat nou precies deden. Maar er wordt nu met terugwerkende kracht opeens een hoop duidelijker.
Die app gebruik ik dagelijks op mijn iPhone en die is mega snel.
Nu is het ook uit de CRT tijd dat ik teletekst voor het laatst gebruikt heb.
Dat is dan ook de oorzaak. Tegenwoordig gaat hij direct naar de juiste pagina.
Dat is dan ook je probleem. Teletekst op digitale verbindingen is instant, echt milliseconde werk. Ik weet niet of dit caching is van de tv kant of dat het iets met de digitale verbinding te maken heeft. Vroeger was het inderdaad tragisch

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 5 september 2022 13:39]

Zeer waarschijnlijk ervaar je instant omdat de teletekst pagina's gecached worden in je tv Reken op 30 tot 120 sekonden voordat alle pagina's echt binnengekomen zijn bij een cold boot ... (kijk met name naar bijvoorbeeld de beurs subpagina's)
waarschijnlijk worden ze gecachet in mijn mediabox xl, of die heeft daar misschien is het wel helemaal het oude protocol niet op zo’n mediabox

Maar was al snel pre mediabox tijdperk

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 5 september 2022 18:36]

Teletekst op analoge televisie was ook traag. Althans. De ervaring was traag.

Teletekst werkte op het principe van data uitzenden zonder controle van de ontvanger (net zoals hoe je überhaupt tv keek of naar de radio luisterde). Alle pagina's werden één voor één uitgezonden (dat nummertje dat je voorbij ziet schieten). Jouw televisie wacht tot het nummertje dat jij aanvroeg voorbij kwam en 'onthield' die pagina voor je en liet hem zo dus zien. De overige pagina's 'negeerde' hij voor je.

Modernere CRT televisies (maar ook de 'platte tv's') waren echter slimmer geworden voor de beleving van teletekst. Ze luisterden en onthielden 'alle pagina's' (je zag wel is dat ze 999 pagina's konden onthouden bij de specs) die voorbij kwamen en wanneer jij dus teletekst opstartte werkte je dus eigenlijk vanuit een soort cache op je tv voor de zender die je op dat moment keek.
Oftwel. Als je nèt naar de zender was gegaan, waren nog niet alle pagina's gecached, en kon het in eerste instantie dus 'lang duren' voor je de eerste pagina zag, maar zodra hij eenmaal een rondje had gedaan van alle pagina's kon je ze gewoon doorbladeren. Sommige pagina's hadden 'subpagina's' (dus als een nieuws-artikel uit meer dan één beeld bestond, of tv-gidsen enzo) en die moesten dus allemaal één voor één voorbij komen, zodat je ook die allemaal kon doorbladeren.
In de praktijk gebeurde het toch wel eens dat niet alle pagina's gecached waren door die subpagina's (die aardig konden oplopen als je 'maar' 999 pagina's kon cachen), maar de tv's hadden er wel een soort slimmigheidje in dat ze voornamelijk de juiste pagina's cachete.

Leuk detail (althans, ik vind het wel grappig):
De data van de teletekst-informatie werd fysiek 'boven het beeld' uitgezonden. (dus op beeldlijn -20 tot -10 of zo. Ik noem maar wat). Daar worden 'pulsjes/pixels' uitgezonden die de tv-tuner oppikte en omzette naar tekst/blokjes/lijntjes. Zo kon iedere zender dus z'n eigen teletekst-data opsturen.

Edit: Disclaimer op bovenstaande. Het is iets versimpeld verwoord. Eigenlijk werd het 'tussen de beelden door' uitgezonden in de Vertical Blanking Interval, maar om daar tever op in te gaan vereist meer kennis van CRT dan ik heb.

Met digitale televisie wordt volgens mij, zodra je de zender opvraagt in één keer alle teletekstdata opgestuurd voor die zender, dus heb je eigenlijk in één keer alles. Hetzelfde als dat je teletekst via internet zou kijken op een computer of zo. (het is uiteindelijk natuurlijk alleen maar een paarduizend pagina's aan een beetje tekst, dus veel meer dan één à twee MB aan data zal het waarschijnlijk niet zijn (wat nog gecomprimeerd opgestuurd kan worden ook))

[Reactie gewijzigd door lenwar op 5 september 2022 13:41]

Bij digitale televisie worden net als bij analoge televisie de pagina's één voor één uitgezonden, niet langer in beeldlijnen, maar netjes in een aparte stream. Echter ontvangers zijn tegenwoordig zo intelligent dat ze op de achtergrond hun werk doen, voordat jij op de teletekstknop drukt, heeft de ontvanger alle pagina's al ontvangen en in zijn geheugen zitten.
Eh iets als nos.nl? Zelfde informatie maar dan met volzinnen.
Teletekst op mobiel is net zoiets als nu nog faxen via email... we kunnen best zonder.
Op mijn mobiel zie ik op nos.nl welgeteld 3 foto's met ondertitels staan zonder dat ik scroll. Op de laatste nieuws-pagina zie ik vier artikelen met klein foto'tje ernaast en met elk een titel van twee regels.

De Teletekst app toont me standaard een pagina met 9 headlines. Geen lange volzinnen, nee, maar vrijwel altijd direct duidelijk wat er bedoeld wordt of waar het over gaat. Niet duidelijk? Dan tik je door en heb je drie alinea's.

Zelfs op mijn desktop zie ik op nos.nl maar zeven headlines (inclusief foto's dat dan wel) plus een link naar een live sport-pagina op dit moment. De Laatste Nieuws pagina toont me er daar 6 met ertussen eerste alinea's.

Een verschil is verder ook, dat Teletekst alleen een selectie toont van het nieuws, niet al het nieuws zoals op de Laatste Nieuws pagina, wat qua manier van presenteren wel meer overeen komt dan de hoofdpagina van Nos.nl. Maar bij Laatste Nieuws staan veel meer berichten, wat afhankelijk van je interesses zowel een voordeel als nadeel kan zijn.

Overigens gebruik ik nos.nl ook hoor

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 5 september 2022 16:49]

Maar daarvoor heb je de techniek van teletekst helemaal niet nodig, dit is gewoon een vraag naar een andere lay-out, evt met teksten geredigeerd tot oneliner.
Kijk op nos.nl eens onder nieuws-->laatste nieuws. Dan heb je een lijst.
https://nos.nl/nieuws

[Reactie gewijzigd door amarissimo op 6 september 2022 11:13]

Dan vergeet je het filteren van het nieuws. Dus het is net iets meer dan een custom CSS leggen over nos.nl bijvoorbeeld.

Natuurlijk is de techniek zoals Teletekst vroeger werkte niet meer nodig, maar het format en de werking van de app zijn prima en voor mij prettiger dan hoe andere websites of apps nieuws presenteren.

Ik denk dat het format zelfs prima voor een modernere app / site zou werken. Houd het supersimpel, alleen no-nonsens nieuws, behoud de no-scroll layout en vaste artikel-lengten, voeg een paar modernere features toe, geef er een fancy naam aan, en ik geef het best een kans. Verdienmodel is alleen een uitdaging, dan zou je een tekst-advertentie onderin moeten doen of zo, optioneel af te kopen.

Ergens heeft Twitter haar succes bijvoorbeeld ook te danken aan de beperkte post-lengte.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 6 september 2022 11:25]

Hier hetzelfde. Teletekst op mobiel, niets zo snel en bondig als dat. Geen video's geen plaatjes, gewoon tekst.
Als je het 98% op mobiel gebruikt, dan is het toch al bijna geen issue? Bovendien, mobiele app zal het ergens van internet vandaan plukken, dat zal vast ook prima op zon setupbox kunnen dan met een app (mits dat er is natuurlijk).

In ieder geval zou het ontbreken van coax geen belemmering mogen zijn in het gebruik van TT. Een digitale variant lijkt mij ook een stuk sneller dan moeten wachten op het roteren van die 999 pagina's.
Ik begon er zelf ook niet over dat het een issue is. Ik geef alleen argumenten waarom ik het zelf nog gebruik met als reden: dat iets oud is, wil niet zeggen dat het niet meer werkt of zelfs dat het minder goed werkt dan moderne media.

Ik merk echter wel dat als ik soms zenders kijk zonder Teletekst, dat ik dan uit automatisme soms de teletekst knop gebruik en denk oh ja, dat werkt hier niet meer. Of soms zit je telefoon aan de lader of ligt die elders, of wil je gewoon even wat meer ontspannen voorwaarts kijken naar wat nieuwskoppen i.p.v. omlaag. Dat zijn momenten waarop ik het even zou missen.

Laat ik zeggen, als ik de keuze had tussen 'met' of 'zonder' en dat is het enige verschil, dan zou ik 'met' kiezen.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 5 september 2022 13:23]

Door het gebrek aan capaciteit op de teletekst pagina's wordt de redaktie gedwongen om gevat en zonder poespas de nieuwsberichten te publiceren. Even naar 101 ..103 als overlay bij het journaal en je bent weer snel up to date van de wereldse beslommeringen...
Klopt, maar ligt internationaal zeker niet uit de pas: Overal op het Europese vasteland is teletekst onverminderd populair. Oorspronkelijk was er zelfs een plan om teletekst met HD uit te faseren: Uitzendapparatuur kon niet met teletekst overweg en vaak ontbrak teletekst aanvankelijk ook op HD-zenders. Dat leverde evenwel zoveel klachten op dat men 180 graden heeft moeten draaien. Uitgezonderd VK en België zit in heel Europa teletekst op de zenders en het wordt massaal gebruikt ook.
Ik keek 'vroeger' wel eens op de Teletekst-pagina's van andere zenders, zoals BBC of Eurosport of België, maar naar mijn (toenmalige) mening was de inhoud, stiptheid en layout nergens zo goed als in Nederland.
Je staat er nog van te kijken hoeveel senioren dat nog gebruiken. Al was het maar voor de ondertitels omdat ze slechter horen. Al is Nederland vrij laat met de opheffing er van, in andere landen is teletekst al lang en breed afgevoerd.
Voor die ondertitels kan je ook gewoon op de ondertitelknop op je afstandsbediening drukken. Dan komen we netjes mee met de stream.
Ondertitels via teletekst is voor analoge TV. Voor digitale TV zijn daar betere opties voor.
Moet je eens aan KPN vragen, schandalige partij, die lachen doven en slechthorende al jaren uit en hebben nog steeds geen andere optie dan ondertiteling via teletekst

Ik ben een half jaar geleden overgestapt van Ziggo naar KPN glas en kijk alles wat in het NL is met ondertitels. procedure bij KPN:
zender aanzetten, teletekst knop -> 888. wil je pauzeren of spoelen in een programma: 2x teletekst knop, pauze knop, daarna weer hervatten, weer de teletekst knop en 888

bij ziggo stond dat of standaard aan, of het was een enkele keuze knop en kon je gewoon pauzeren of spoelen zonder extra handelingen uit te voeren.

[Reactie gewijzigd door ETH0.1 op 5 september 2022 14:38]

Ik verkies meestal teletekstondertitels boven DVB-ondertitels, omdat bij DVB de zender lettertype en plaats bepaalt, terwijl bij teletekstondertitels je dit zelf kunt bepalen. Er zijn uitzonderingen, sommige zenders maken echt werk van hun DVB-ondertitels en dan hebben die de voorkeur. Voor de meeste zenders zijn ondertitels echter bijzaak en leveren teletekstondertitels de betere ervaring op.
Ook ouders met lawaaierige kinderen hebben baat bij ondertitels ...
kunnen perfect mee in de DVB stream, heb je teletekst niet voor nodig. Zelfs meerdere audiostreams zijn mogelijk zodat een programma in meerdere talen kan uitgezonden worden.
Wat mogelijk is en wat gebruikt word is een groot verschil. Leuk dat het kan maar als je als dove afhankelijk ben van ondertitels en het zit niet in de DVB stream heb je pech.
Maar zit het dan wel op teletekst op de programma's die het niet hebben? Maakt teletekst niet gebruik van dezelfde data/bron tegenwoordig?

Het lijkt mij persoonlijk nogal omslachtig om dezelfde data twee keer op sturen, te laten synchroniseren, enz. (en met twee keer bedoel ik dus, één keer via de DVB en één keer naar de teletext-server)

En uiteraard wat iemand anders al aangeeft. Als iemand 70-75+ is en al 40 jaar hetzelfde trucje met teletext doet, kan ik me oprecht voorstellen dat die persoon het niet ziet zitten om via (veelal omslachtige/onlogisch - Dit was mijn beleving toen ik nog Ziggo TV had in elk geval. Ik heb nu geen TV abonnement meer, dus mogelijk is het verbeterd) menuutjes ondertitels aan te zetten.
Bijvoorbeeld de RTL-zenders leveren wel teletekstondertitels en geen DVB-ondertitels.
Alles is mogelijk, maar ik denk dat Ziggo ook afhankelijk is van de zenderaanbieder? BBC iig gebruikt teletekst daarvoor, meen ik.
Nou zeg, dat is toch een zeer waardevol commentaar?
Het is een dienst die nu nog geleverd wordt op alle mogelijke combinaties met apparatuur/insteekkaarten en abonnementen bij Ziggo.
En met dit ene kastje is de dienst niet meer benaderbaar.

Dat jij en ik het nou niet gebruiken..
Het is zeker waardevol commentaar en vooral voor Teletekst fetisjisten. Ik heb er ook nog eentje in mijn vriendenkring. De NOS vindt teletekst belangrijk genoeg om er nog een app voor in de lucht te houden (inclusief achterliggende content). Zelf zie ik vooral nog waarde in teletekst als het hele Internet er uit klapt (terug naar 1995) en we toch files, vluchten en het weerbericht willen consulteren. Dan zijn we volgens mij ook (weer) aangewezen op COAX en haalt dat kastje met of zonder teletekst ook niet zoveel uit.
Het is een beetje hetzelfde als klagen over het ontbreken van een modem in een laptop uit 2022..
Je zal je verbazen hoeveel teletekst nog gebruikt wordt.
Bijvoorbeeld slechthorenden die teletekst ondertiteling gebruiken.
Er is met digitale tv al vanaf het begin ondertiteling zonder dat je daar teletekst voor nodig hebt.
Zeg dat maar tegen 70+'ers die al 40 jaar gewend zijn om 888 in te tikken daarvoor. Ik krijg het ze in elk geval niet aangeleerd om normale ondertitels te gebruiken, ze blijven liever naar die oude zwarte balken kijken.
Wat dacht je van 818!
Bij KPN niet.. ik keek daar heel raar van op toen ik overstapte van Ziggo naar KPN glasvezel.
Het is mogelijk met DVB, maar heel veel functionaliteit word niet gebruikt/aangeboden. Meerdere audio streams, aparte ondertiteling voor slechthorende en anderstaligen, etc.
Op mijn ziggo mediabox xl is het echt hilarisch op hoe veel zenders of bij hoe veel programma's er gewoon niks gebeurt als ik op die knop druk
Excuus voor de off topic reactie, maar...
Ik zou die mediabox omruilen. Als er sprake is van een defect/storing, dan ruilt Ziggo 'm gratis om.
En anders die twee tientjes betalen, want dat verdien je met een krappe twee maanden terug:
https://nl.hardware.info/...euro-aan-energie-per-jaar
de besparing zou voor mij iets minder groot zijn, gezien ik de XL in low power standby heb gezet, waardoor hij een stuk minder stroom verbruikt als hij uit staat. Bovendien heb ik mijn delta fiber contract al getekend en ga ik dus zsm weg bij ziggo. Het is even wachten op de bekabeling
Juist voor slechthorenden en ondertitels heeft de Next(ZiggoGo) modernere oplossing.
Nee, sommige dingen zijn gewoon tijdloos, het wiel bijvoorbeeld blijft toch het beste wanneer het rond is, de uitspraak “ met de tijd mee gaan” is niet op alles van toepassing, vroeger was niet alles beter maar veel dingen wel…
Tegenwoordig is het hip om te moderniseren voor het moderniseren. Niet perse om het te verbeteren, maar omdat iets dat te "oud" is ineens niet meer zou kunnen of zo. Daarom moeten interfaces iedere 5 jaar radicaal op de schop, anders voelt het aan als 5 jaar geleden.
Een hoop vernieuwingen van nu zijn eigenlijk vergelijkbaar met vierkante wielen onder een auto zetten. Of op z'n minst wielen die niet gewoon alleen maar rollen, maar ook bijhouden hoeveel kilometer je heb gerold en waar, en dit doorgeven aan de fabrikant, zodat ze kunnen controleren of jij wel netjes op de weg rijdt en niet in een weiland, en je tijdens het rijden via de speakers reclame kunnen laten horen die van toepassing is op de stad waar je in rijdt. Die wielen zit dan een systeem op om het ventiel op afstand open te zetten wanneer de fabrikant vind dat jij hun voorwaarden schend, of je te dwingen maandelijks te betalen om diezelfde wielen te mogen blijven gebruiken. Plus dat de ondersteuning op die wielen afloopt voordat ze echt versleten zijn en je iedere 2 jaar nieuwe wielen nodig hebt ipv iedere 4 a 5, en de nieuwe versie van de wielen niet werkt op jouw auto en je er maar meteen een nieuwe auto bij moet kopen. Nee, niet alles wat nieuw is, is een verbetering.

@mdj84nl Die TV gids was anders veel handiger dan de digitale onscreen variant. Die zijn meestal traag, onoverzichtelijk en buggy. Een papieren TV gids deed gewoon wat ie moest doen zonder rare poespas. Mijn ouders hebben nog steeds zo'n ding en zouden niet anders willen.
Overdrijven is ook een vak.
of de krant op papier...?
Dat is nog wel het ergst. Nieuws bezorgd met een brommer. Dan meer respect voor teletekst.
Om nog maar te zwijgen van allemaal mensen die hun eten via een brommer laten bezorgen, bizar toch.
Nu ja, daar is geen beter en digitaal alternatief voor... ok zelf halen misschien :)
Ah ik wist niet dat van een bepaalde verkoper er tot op dit ene moment nog alle laptop's werden verkocht met een modem :)
Dat maakt het inderdaad wel hetzelfde, ben wel benieuwd welke fabrikant dat is
Wat is er mis met een 5G of LTE modem in een notebook :o
Zoals de ThinkPads vandaag de dag nog steeds aanbieden?

https://www.lenovo.com/nl...21CBCTO1WWNLNL0/customize?

Helemaal niet ongebruikelijk hoor. 4/5G SIM in je laptop en gaan met die banaan, super praktisch. Geen afhankelijkheid van publieke onveilige Wi-Fi, of accu van je telefoon hoeven gebruiken om een hotspot aan te slingeren.

Trouwens, Teletekst wordt nog gebruikt door doven en slechthorenden. Mogen die van jou geen TV kijken?
Je snapt dat ik niet een Cellular modem bedoelde he...
modem in een laptop uit 2022..
ik ben hier anders dolblij met mijn lte modem in m'n dell onderweg ...
nogmaals, omdat je niet leest:

Je snapt dat ik niet een Cellular modem bedoelde he...
Nog ruim 11 miljoen gebruikers per jaar. En ook regionaal is er vraag naar.
Dat klanten of bedrijven als de makers van deze apparatuur er weinig in zien lijkt eerder af te hangen van eigen motieven.

https://over.nos.nl/nieuw...40-jaar-nog-springlevend/
https://nos.nl/artikel/24...den-teletekst-omroep-west
11 miljoen gaat over 2010. Het artikel (dat zelf van 2020 is) noemt wel ook een nieuwer onderzoek wat 'onlangs' gaande was, maar de resultaten daarvan kan ik zelf niet zo gauw vinden.

Ze noemen wel:
Nu, inmiddels veertig jaar na de introductie, heeft Teletekst nog steeds een grote schare gebruikers. Ook in de jaren ná 2010 werd er geregeld onderzoek naar Teletekst gedaan. Zo zagen we in 2014 dat het bereik van Teletekst op televisie licht daalde, terwijl Teletekst via de speciale app op de smartphone groeide. Het bereik op de smartphone is de laatste jaren stabiel gebleken. Momenteel bedienen we dagelijks via de app circa 600.000 gebruikers. Om te achterhalen hoe ons publiek anno nu met Teletekst omgaat is er onlangs een kwalitatief onderzoek uitgevoerd. De resultaten van dit kwalitatieve onderzoek worden binnenkort getoetst in een kwantitatief onderzoek. Als dat afgerond is hebben we ook zicht op de cijfers van Teletekst op televisie en daarmee weten we hoe we staan t.o.v. de 81% van 2010.

[Reactie gewijzigd door Ultimus XI op 5 september 2022 13:28]

Nog ruim 11 miljoen gebruikers per jaar.
Heb je daar een bron voor en ook hoe ze aan die cijfers zijn gekomen? Ik geloof het namelijk echt niet. Ik ken niemand die nog teletekst gebruikt. Nu wil dat ook niet alles zeggen, maar daarom ben ik wel benieuwd naar de basis voor die 11 miljoen.
Ik geloof best dat er een significant aantal mensen het nog gebruiken, maar 11 miljoen lijkt mij ook stug.

Ik werkte bij een ISP die nog isdn internet bood, dat werd uitgefaseerd met dezelfde gedachtengang "dat gebruikt toch niemand meer" en support/onderhoud enzo ervoor in leven houden kost meer dan dat het opleverd. Was toch behoorlijk protest tegen, en dan niet van mensen zoals in dit TT verhaal "ik ben een senior, en ik weet niet beter", maar meer "ik zit hier midden in de polder, er ligt hier geen kabel of glasvezel, telefoonlijn is de enige vorm van communicatie die ik heb", dan heb ik daar toch wat meer begrip voor (in die tijd was er ook zeker nog geen 4g/5g of starlink oid).

Maar back on topic, een significant aantal zou nog steeds maar een paar procent kunnen zijn. 11 miljoen in ieder geval niet.
Ik. Op m'n smartphone. Elke dag.
Op tablet, iedere dag, perfect. Geen reclames, kort en bondig, ook ideaal om de internet verbinding te controleren.
maat van mij werkt voor de NOS, Teletext wordt nog bizar veel gebruikt.
Omdat het fantastisch is. In 1 oogopslag al het nieuws. Korte bondige berichten. Snel. Alle pagina's zelfde opmaak. Een verademing tov de gemiddelde nieuwssite op internet.
haha gebruik zelf ook nog steeds teletext op de iphone, 101 , 818 etc ;)
Anoniem: 1733082
@mdj84nl5 september 2022 12:22
Teletekst is fantastisch als je in een paar minuten tijd het belangrijkste nieuws wilt lezen. Lekker korte en toch volledige berichtgeving. Scheelt een hoop ruis in het dagelijks leven. Je hoeft niet bejaard te zijn om dat te kunnen waarderen. Er is niet voor niets ook een app.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1733082 op 5 september 2022 12:23]

Er zijn in Nederland nog enorm veel teletekst gebruikers. Naar mijn weten is het rond de 3 miljoen maandelijkse gebruikers waarvan de helft via de nos teletekst app gaat. Dat is best nog een flink aantal gebruikers.
"Het is 2022, wie gebruikt er nog teletekst"
Gevangenen blijkbaar: https://nos.nl/artikel/24...den-teletekst-omroep-west
Ik, als app op mijn telefoon. Lekker snel.
Teletekst... serieus?
Het is 2022, wie gebruikt er nog teletekst.
Ik.
Gebruik pagina's 201...203 om te zien wat er op het programma staat, plus verwijzing naar toelichting.
Verder voor nieuws, het weer en de beurskoersen.

Wat ik via TVgids binnen krijg is wel héél minimaal.
Ik, dus dat is reden genoeg om Teletekst in leven te houden.
Mijn broer. Even snel de headlines van het nieuws lezen gaat erg snel, daar kun je niet tegenop scrollen.
Als ik mij niet vergis bestaat het in België zelfs niet meer, muv 888 (ondertitels)
Ik heb zelf vaak deze website gebruikt: https://teletekst.online/
Mijn Moeder gebruikt nog de ouderwetse teletekst nog graag, helaas is dat voor haar nu niet meer mogelijk.
Analoge radio bestaat nog gewoon hoor, niet iedereen omarmt elke verandering als een verbetering. Het uitfaseren van analoge radio en teletekst wordt vaak zelfs langer uitgesteld.
Volgens mij doet analoge radio het nog prima overal. Of bedoel je radio via de kabel?
Heh? Volgens mij gebruiken miljoenen mensen gewoon nog de ether om radio te luisteren in o.a. hun auto.
Het zou er op termijn aan toegevoegd moeten worden met een update:
Waarom werkt teletekst (vooral ondertiteling (888)) nog niet op de Mini?
Het vertrouwde teletekst voegen we op termijn toe aan de Next Mini. Een belangrijke functionaliteit van teletekst is de Nederlandse ondertiteling voor doven en slechthorenden (teletekstpagina 888). Deze ondertiteling kun je nu al (buiten teletekst om) gemakkelijk op de Next Mini aanzetten via het menu.

Alternatief voor Ondertiteling (888)
Via het menu op de mediabox kun je ondertiteling aanzetten. Het menu is eenvoudig te vinden door op de drie puntjes op de afstandsbediening te drukken. Daar is ondertiteling, wanneer die beschikbaar is, een directe menukeuze.
En maar 2 dagen terugkijken ipv 7 dagen? Vind ik een rare inperking van de mogelijkheden.
Het aantal dagen terug kunnen kijken is afhankelijk van je TV pakket. Bij TV Start is het 2 dagen, bij de andere pakketten 7.
Ok, dan is de informatie op hun website niet duidelijk daar over: https://www.ziggo.nl/televisie/mediaboxen/next-mini
En, het overzicht (de 'tv gids') is belabberd op de next mini; het is een enkele lijst (scherm vullend) wat er op het huidige kanaal te zien valt. Mocht je het van andere zenders willen zien moet je naar een andere pagina's navigeren. Dus geen overzicht.

Dat voelt als bewust het limiteren van dit product opzichte van de grote next :/ Des al niet te min is het fijn nu op andere televisies -- waar geen coax ligt -- te kunnen kijken.


Dit kan wel, alleen staat standaard uit. Wellicht was de gedacht dat mensen met een minder pakket ook een minder grote/scherpe tv hebben en deze de andere versie misschien wenselijker is?

[Reactie gewijzigd door Craftypiston op 5 september 2022 13:01]

Nee hoor, je kan gewoon een overzicht met de zenders onder elkaar zichtbaar maken, net zoals in de ZiggoGo app.
De eco standby verbruik is iets hoger dan de gewone next en de gewone next start een stuk sneller op vanuit de eco standby zon 12 tot 15 seconden. ook een nadeel is dat de next mini geen optische audio uitgang meer heeft. Dus mensen die een oude versterker gebruiken om het geluid via luidsprekers te laten lopen moeten aan de slag en of een nieuwe versterker aanschaffen of een of andere hdmi splitter kopen.
deze kasje
...serieus?... 8)7
Heel fijn dat er een UTP (of WiFi) only ontvanger is. Voor veel mensen een goede optie als ie geen coax naar de (woon)kamer hebt lopen. De ontvanger werkt erg rap en de gids en voice search werken stabiel en zijn overzichtelijk. Eigenlijk identiek aan de reguliere Next

Nadelen zijn wel de flinke vertraging tegenover de coax ontvangers en de lagere bitrate van de kanalen. Houdt er dus rekening mee dat je met name op grotere televisies een degradatie kunt merken tegenover coax, en dan je met het WK voetbal de rest van de wijk makkelijk 10 seconden voordat je zelf het doelpunt ziet hoort juichen.

Ook heb ik via UTP in het begin bij grote events last van buffering meldingen gehad, maar dat lijkt de laatste weken een stuk beter te gaan. Maar toch een potentieel nadeel tegenover coax.

[Reactie gewijzigd door Gaaiz op 5 september 2022 14:05]

Klopt het, dat je verplicht bent om ook internet van Ziggo te hebben om deze box te gebruiken? en dat het een stap is om alleen tv van Ziggo te leveren als je ook internet van Ziggo hebt?
Dat zou ik zo snel niet weten, want ik gebruik zelf Ziggo internet. Momenteel ben ik in het buitenland en kan ik dit dus niet testen via bijvoorbeeld een hotspot op m'n telefoon. Misschien kan iemand anders dat proberen.
je kunt dit abonnement niet los bestellen zonder internet.
(en het werkt ook alleen over een internet verbinding van Ziggo)
Ik heb al een abonnement, maar dat is voor tv-only met een paar mooie Humaxen. Voor mij zou het dus min of meer vervanging van de Humax met smartcard zijn. Dat betekent dan overstappen als de Humax het ooit zou begeven.
je hebt inderdaad internet van ziggo nodig voor de next mini
Heb jij werkelijk dit kastje al getest of baseer je dit op ervaring met Ziggo Go?
Het zou goed kunnen dat het hetzelfde is hoor, maar als ze dit zo als een gelijkwaardig kastje in de markt zetten dan zou ik eigenlijk verwachten dat die problemen opgelost zijn.
Ik heb daadwerkelijk allebei de ontvangers naast elkaar aangesloten op twee schermen om de delay te vergelijken.
De kwaliteitsvergelijking is op basis van vergelijken op het "hoofdscherm" en vervolgens monitoren van bandbreedte via mijn router. Bij Full HD kanalen als NPO1 lijkt de bandbreedte niet hoger te komen dan 6 Mbit/s, waar dat bij coax het dubbele is. Of er een verschil in videocodec is heb ik mij (nog) niet in verdiept.
Je zou verwachten dat dit kastje met H265 werkt ipv H264 en dus de bandbreedte met de helft toe kan. Alleen dan moeten ze het bronsignaal wel transcoden (zou de vertraging kunnen verklaren)
Als het goed is gebruiken ze hevc, maar het is wel een tijd geleden dat we aan die next box en de achterliggende spullen gewerkt (1e helft van 2018 een paar maandjes) hebben maar goed, toen waren het al hevc streams...
Waarom de bandbreedte nou weer beperken tot 6mbit? Dat ze dat misschien doen met wifi kan ik nog begrijpen. UTP kabel erin dan zou je toch net zo makkelijk 12mbit erover kunnen sturen? Zelfs wifi moet dat altijd wel aankunnen als er maar een beetje bereik is...
Ik krijg een beetje het idee dat de ontvangers geen multicast ontvangen, en het allemaal losse sessies zijn zoals bij Ziggo Go (of is het zelfde platform). Wat dus bij veel ontvangers/sessies meer impact heeft op het docsis netwerk en/of het backend bij hogere bandbreedtes.
Dit exact.

Van CI+ (met perfecte beeld kwaliteit) naar Next Mini voor het opnemen en terugkijken.. Had grote verwachtingen, helaas gaat de box weer terug, de kwaliteit van het beeld is een behoorlijke stap terug aan mijn kant.

Jammer, maar men koopt niet voor niets een dure (4k UHD) tv om een downgrade te krijgen van het beeld.
Eindelijk komt Ziggo met deze box voor alle klanten.
Ik heb ooit alle coax-kabels in mijn huis vervangen door UTP, waardoor Ziggo op een gegeven moment niet interessant meer was.
Los daarvan zijn losse kastjes functioneel soms nog wel handig, maar bij voorkeur vind ik apps op de TV zelf toch het prettigste. (minder snoeren en apparaten rondom de tv)

[Reactie gewijzigd door JBVisual op 5 september 2022 12:33]

Eindelijk komt Ziggo met deze box voor alle klanten.
Niet voor alle klanten, alleen voor klanten die ook Internet afnemen.
Precies. Onderstaande Ziggo TV abonnementen vallen buiten de boot;

- https://www.ziggo.nl/televisie/kabel-tv
- https://www.ziggo.nl/televisie/tv-start

Ze proberen deze producten wel wat weg te stoppen op hun productpagina, liever hebben ze dat je er minimaal internet bij afneemt.
Deze abonnementen van Ziggo met de NEXT mini, en dan glasvezel van KPN. Count me in :)
Ik vraag mij toch iets af.
Ik had
Home-> en nu ziggo
deamon -> XS4all-> en nu KPN
Beide eigen lan met dual wan lan daar achter.

Zo als ik begrepen had is het glasvezel tot de wijk centrale en daarvandaan adsl/vdsl naar huis en kabel CAI punt. Houd in dat als ziggo glasvezel die kabel verbinding glasvezel wordt en koper ding van kpn ook glasvezel wilt dat dan dual glasvezel kan hebben. Van ziggo en kpn en zou daar direct die edge 12 router op kunnen.
Die "koperding" veranderd niet zomaar in een "glasding"
Die glasaansluiting wordt tot in je meterkast gemaakt. Duurt nog even voor dat bij iedereen zo is.
Dan kun je pas aan glas gaan denken voor thuis. Mijn modem van T-Mobile komt morgen. :)
Dual gaat hem niet worden, tenzij je zelf splitters en routers erachter gaat bouwen. ;)
Deze abonnementen van Ziggo met de NEXT mini, en dan glasvezel van KPN. Count me in :)
Weet niet zeker dat het zal werken... je krijgt waarschijnlijk wel een foutmelding wegens het ontbreken van ziggo netwerk.
Nee denk ik niet, de reguliere NEXT ( de niet mini) heeft hier ruim een jaar goed gedraaid over KPN. De CDN content fabriek is niet alleen van Ziggo, die is van Liberty en die delen ze over alle ISP's onder de Liberty vlag. En blijkbaar over native internet.
Al het glas is van KPN/Glaspoort. :)
Alleen T-mobile heeft nu een modem die erop kan/mag. (Na een fee aan Glaspoort)
Wellicht mag Ziggo het ook proberen, maar die hebben nu hun "eigen"docsis klaar dus daar zal alles wel aanhangen straks, via de goed-old, groenuitgeslagen, koperlijnen. ;)
@ToolBee Al het glas is van KPN/Glaspoort.

Hoezo? Er zijn nog diverse andere partijen hoor.
Ik heb ooit alle kabels in mijn huis vervangen door UTP
..blijkt de draadloze stroom toch niet zo goed te werken als gehoopt..
met Power-Over-Ethernet kom je een aardig eind :P
met Power-Over-Ethernet kom je een aardig eind :P
Interessant... Maar heeft Ziggo Mediabox Next Mini een PoE poortje?
Dat verwacht ik niet, maar dat is ook niet relevant voor het antwoord op de grap die @pietje63 maakte.
Ik heb ooit alle kabels in mijn huid vervangen door UTP
Au.
bedankt voor je mooie reactie, dit is corrigeren met humor :)
werkt dit ding met WiFi of alleen met een UTP kabel?
Volgens het bericht kan het allebei: "De Next Mini gebruikt in plaats daarvan gebruik van een internetverbinding om televisie te kijken en moet daarom worden aangesloten met een ethernetkabel of een wifiverbinding". Even goed lezen

[Reactie gewijzigd door jswinkels op 5 september 2022 12:07]

idd overheen gelezen.
De Next Mini gebruikt in plaats daarvan gebruik van een internetverbinding om televisie te kijken en moet daarom worden aangesloten met een ethernetkabel of een wifiverbinding
Staat gewoon in het artikel.
ben ik ook benieuwd naar :)
Dan moet je het artikel lezen.
Artikel gelezen?
De Next Mini gebruikt in plaats daarvan gebruik van een internetverbinding om televisie te kijken en moet daarom worden aangesloten met een ethernetkabel of een wifiverbinding.
Je kunt kiezen uit utp kabel en wifi mits je wfi snel is
Beide, let wel op, de utp ingang zit in het voedings blokje, niet in de next mini
Is dit kastje passief gekoeld? Bij mijn huidige Next is bij deze temperaturen de ventilator redelijk goed hoorbaar (de mediabox staat helemaal vrij/open).
Volgens mij klopt dit niet, de mediabox next (mini) is alleen beschikbaar als je een TV+ Internet abbo afneemt. Dus niet voor alle TV pakketten.

Ik heb alleen een TV abbo bij Ziggo en zit daarom vast aan de oude mediabox xl.
En als je enkel kabeltv hebt (DVB-C) zonder decoder of smartcard gaat dit ook niet op.
nee hoor deze kun je inleveren op de milieustraat en nieuwe box(je)kun je zo bestellen. Ik heb dat ook gedaan namelijk toen ik het bericht las op Tweakers dat dit mogelijk was. Dus wat let je?
Dus jij hebt alleen een TV abbo, zonder internet en een mediabox next ? Hoe werkt dat dan want v.z.i.w. werken een groot deel van de functies alleen via een Ziggo internet verbinding.

De XL heeft een ingebouwde kabelmodem en kan zo verbinding maken met de servers van Ziggo voor o.a. on-demand, maar de nieuwe mediabox heeft dat niet.

[Reactie gewijzigd door Aaargh! op 5 september 2022 12:41]

Zo ver ik aan info heb gevonden, is deze box alleen te gebruiken met internet van Ziggo. Als je, net als ik dus ook, alleen TV hebt van Ziggo, dan zou je er dus niets aan hebben.
Ja dat is mijn punt: het werkt alleen als je ook Internet van Ziggo hebt. Als je TV hebt zonder Internet dan kan je geen mediabox next krijgen.
Er zit wel een coax aansluiting achterop. Misschien dat dat een oplossing kan zijn?
Nee, er zit alleen coax op voor DVB-C maar er zit geen ingebouwde DOCSIS modem in, in tegenstelling tot de XL.
Gewaagde stap dit... of is het niet wat het lijkt.
Gaat Ziggo straks over op alleen maar internet en verdwijnt de ouderwetse coax tv ?
Dit zou de coax een ander, eenvoudiger en waarschijnlijk beter leven geven als alle bandbreedte beschikbaar komt voor internet.
Ik hoop het niet. Mijn ouders gaan daar niet mee overweg kunnen.
Mijn moeder van 80 heeft sinds kort een Mini en dat gaat prima. Kwestie van uitleggen met kleine stappen. Eerst alleen aan/uit (via de nieuwe afstandsbediening), harder zachter en verder/terug zappen. En drie weken later heb ik voice command uitgelegd als nog sneller zappen.
En weer 3 weken later zegt ze nu Netflix via de voice knop en zapt ze door Netflix. Twee keer snel achter elkaar op de knop met het huisje en je bent weer in tv. En verder niets, alleen reactief als ze zelf met een vraag komt.

[Reactie gewijzigd door robertwebbe op 5 september 2022 14:01]

Waarschijnlijk ooit wel, maar dat is nog heeel ver weg.
Hopelijk, want alle klanten, die nu nog via coax kijken of een andere internetprovider hebben, zijn dan weg.
1 2 3 ... 8

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee