Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ungsvenskarna

Släpp in Ung vänster och Ungsvenskarna i skolan

Om rektorerna stänger dörren för politikerna, vilka slutsatser har de då tänkt att eleverna ska dra?

Unga politiker. Att bjuda in ungdomsförbunden för debatt är ett bra sätt för skolor att informera förstagångsväljarna inför höstens val. På bilden ungdomsförbundsdebatt på Expressen-scenen i Almedalen 2019.
Foto: SVEN LINDWALL
Ung Vänsters ordförande, Ava Rudberg.
Tobias Andersson (SD) är ordförande Ungsvenskarna.
Foto: OLLE SPORRONG

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är val i september, men när partierna startar sina valrörelser med sommartalen är de politiska ungdomsförbunden redan varma i kläderna: Eftersom en inte obetydlig del av förstagångsväljarna tar studenten i vår vill förbunden nå dem innan de skingras. 

Vårterminen innan ett val är därför den viktigaste tiden under hela mandatperioden för unga politiker. 

Men många rektorer är tveksamma till att släppa in dem. I bakgrunden spökade länge frågan: Ska man låta Sverigedemokraterna vara med? 

Ja, säger skollagen. Den ändrades inför valet 2018 för att ge tydligare stöd i hur skolorna ska handskas med företrädare för politiska partier. Rektor måste bjuda in lika – alla partier i lokala kommunfullmäktige, eller i riksdagen eller Europaparlamentet, till exempel. Man får inte bjuda in alla riksdagspartier utom ett, om det är i egenskap av riksdagsparti de bjuds in. 

Nu har SD suttit i riksdagen i tolv år. De som ska rösta för första gången i september minns knappt något annat. Sveriges skolledare borde ha hittat ett sätt att hantera detta faktum – att ställa in valdebatterna är inte ett godkänt svar.

Men enligt SSU-ordföranden, Lisa Nåbo, är det fortfarande svårt för de unga partisterna att få komma in på landets skolor. Till P1 säger hon att rektorerna är rädda för att det ska bli stökigt. 

Skolledarna kan oroa sig över att elever ska bli provocerade av att höra åsikter som de inte delar, eller att budskapet från scenen inte ska överensstämma med skolans värdegrund. Eller så tycker man att det är mer bekvämt att bara låta samhällsläraren beställa ett knippe valbroschyrer från partierna. 

Men att fostra nästa generations demokrater är ett av skolans viktigare uppdrag. Att möta och bemöta åsikter man inte gillar är en del av att leva i en demokrati. Det bör gymnasister få öva på även i skolan – särskilt om de ska rösta i höst.

Ingen samhällslärare är bättre än partiernas egna företrädare på att förklara hur de resonerar, och vilka avvägningar som lett fram till att de tycker som de tycker. Du kan väcka vilken LUF-medlem som helst klockan fyra på morgonen, och hen är redo att hålla ett seminarium om vad som är socialliberalism.

Det betyder inte att partierna måste få slå upp sina bokbord i cafeterian närhelst de vill. Det är rimligt att skolan väljer tillfället, och kan se till att alla relevanta partier har fått inbjudan. Det allra bästa är så klart om man håller en debatt, där eleverna får höra alla argument och har möjlighet att ställa sina frågor.

Skolorna borde vara glada över att det finns engagerade ungdomar som vill komma och svara på elevernas frågor, på skolans villkor och utan att ens få ersättning för tågbiljetten. Behandla dem inte som något katten släpat in.